Tervetuloa Ruotsiin! Mandatum Life startar filial i Sverige

Sampo-ägda Mandatum Life etablerar sig nu i Sverige med ett filialkontor. Avsikten med filialen är att locka institutionella placerare till Mandatums kapitalförvaltningstjänster.   

Sedan en tid tillbaka har Mandatum en person anställd i Stockholm, Lars Staffansson, för att erbjuda Mandatums kapitalförvaltningstjänster. Arbetsplatsen är på If Skadeförsäkrings huvudkontor i Bergshamra norr om Stockholm. Nu får verksamheten i Sverige fastare former i och med etableringen av en filial.

Filialens namn är Mandatum Life Ltd filial i Sverige. Registrerad VD för filialen är Timo Vuokila, direktör i ledningsgruppen för Mandatum Life med ansvar för bolagsjuridik. Enligt registreringen ska filialen bedriva marknadsföring av livförsäkringar. Det handlar då om försäkringsprodukter för institutionella placerare, kopplade till investeringarna. Några konkreta planer på att sälja Mandatums livförsäkringar på en bredare bas i Sverige finns enligt Mandatum inte för närvarande.

Lauri Vaittinen, direktör på Mandatum Life med ansvar för kapitalplaceringstjänster, säger till Sak & Liv att ambitionen är att växa vidare i Sverige:

– Vi har varit verksamma i Sverige inom kapitalförvaltning de senaste sex-sju åren och har mött ett växande intresse, bland annat hos pensionsförvaltare med koppling till företag. De senaste två-tre åren har det varit en närmast exponentiell tillväxt. Inte minst finns det ett intresse för våra alternativa investeringserbjudanden, som private equity och direktlån.

Har du möjlighet att säga något om ambitionerna på sikt för verksamheten i Sverige?

– Framöver tror vi att det kan finnas ett intresse också för de UCITS-fonder vi har i vårt fondbolag i Luxemburg. Där planerar vi för att kunna finnas med på olika fondplattformar. Min målsättning är också att successivt gå från att vara endast en produktleverantör till att kunna fungera mer som rådgivare till våra kunder.

– Det finns definitivt en potential att växa i Sverige. Vi agerar lite annorlunda än många andra aktörer och märker att det uppskattas. På sikt är ambitionen att vara en betydelsefull spelare inom kapitalförvaltning. Samtidigt är vi medvetna om att det tar tid att växa – vi tar ett steg i taget, säger Lauri Vaittinen.

Mandatum Life är ett helägt dotterbolag till finländska Sampo, som också äger If och är största ägare i Nordea. Bolaget har omkring 25 000 företagskunder och 250 000 privatkunder, och drygt 500 anställda. Under förra året uppgick premievolymen till 960 miljoner euro. Tillgångar under förvaltning uppgick till 6,3 miljarder euro. VD är Petri Niemisvirta och styrelseordförande är Kari Stadigh som också är koncernchef i moderbolaget Sampo. Mandatum Life har drygt 24 procent av den finländska livförsäkringsmarknaden och har även verksamhet i Baltikum. Sedan 2009 är Mandatum Life registrerat i Sverige för gränsöverskridande verksamhet.

1 november, 2018
Gunnar Loxdal