FI rapporterar om hållbarhet i fonder, kreditgivning och företagsstyrning

Finansinspektionen har publicerat tre rapporter om hållbarhetsarbetet i finanssektorn – en rapport om fondbolag, en om kreditgivning till företag och en rapport om företagens interna hållbarhetsarbete. FI:s övergripande slutsats är att arbetet med hållbarhet går framåt och att branschens egna initiativ fungerar. Men det finns en hel del arbete kvar att göra, konstaterar FI.

• När det gäller fondbranschens arbete för att skapa en standard för hållbarhetsinformation, menar inspektionen att arbetet hittills är en bra början – inte minst eftersom 90 procent av bolagen har anslutit sig till standarden. Samtidigt anser inspektionen att standarden i dag ger för stort utrymme för fondförvaltarnas egna tolkningar och att informationen måste anpassas till konsumenternas behov.

• För andra gången har FI granskat hållbarhetsarbetet i samband med kreditgivning till företag, första gången var år 2015. FI konstaterar nu att bankerna i större utsträckning än tidigare tar hänsyn till hållbarhet i sin kreditgivning. Samtidigt betonar FI vikten av kontinuerlig utveckling inom alla ESG-mål.

• I den tredje rapporten undersöks finansiella företags interna styrning kring hållbarhet. Några slutsatser från FI är att det saknas beskrivningar av hur hållbarhet integreras i det dagliga arbetet, att det finns svag transparens för väsentliga risker kopplade till hållbarhet och att det är svårt att jämföra information relaterade till hållbarhet.

– Det saknas enhetliga strukturer för hur hållbarhetsrelaterad information presenteras. Hållbarhetsinformationen är dessutom ofta utspridd i många olika dokument, vilket försvårar läsning och jämförbarhet för externa intressenter som investerare, kunder och konsumenter, skriver FI i sin rapport.

Framöver avser Finainspektionen att låta undersökningar av företagens arbete med hållbarhet vara en integrerad del av det ordinarie tillsynsarbetet.

Här hittar du länkar till de olika rapporterna.

9 november, 2018
Gunnar Loxdal