AP1:s styrelse kritiserar val av resmål för tjänsteresa

Första AP-fondens styrelse riktar kritik mot hur VD och personal har genomfört tjänsteresor, bland annat valet att förlägga en konferens på en anläggning där VD äger ett semesterboende. Styrelsen har nu beslutat om en kartläggning av de tjänsteresor som utförts de senaste åren, och kommer att genomföra en revision av fondens resepolicy.

En av de uppmärksammade resorna genomfördes 2016 till en konferensanläggning i Frankrike, där VD Johan Magnusson själv äger ett semesterboende. Styrelsen riktar kritik mot valet av resmål, även om man konstaterar att Johan Magnusson inte har några ekonomiska intressen i konferensanläggningen, och också stod för sina egna kostnader för boendet. Enligt styrelsen varken reste han ned i förväg eller stannade ytterligare dagar i samband med konferensen.

— Styrelsen ser ett stort värde i att fondens medarbetare samlas för att planera och utveckla verksamheten, men har uttryckt kritik mot lokaliseringen av internkonferensen, säger Första AP-fondens styrelseordförande, Urban Karlström i sin kommentar.

— Jag har full förståelse för styrelsens kritik och skulle idag ha valt ett annat upplägg, säger Första AP-fondens VD Johan Magnusson i sin kommentar till styrelsens beslut.

Resultatet av de planerade utredningarna och revisionen av fondens resepolicy offentliggörs första kvartalet 2019.

20 december, 2018
Gunnar Loxdal