Protector upphör att teckna ägarbytesförsäkring i Norge

Norska försäkringsbolaget Protector meddelar att man nu väljer att helt lämna marknaden för försäkringar i samband med bostadsaffärer. Bakgrunden är de omfattande förluster som bolaget har gjort när det gäller skador orsakade av silverfiskar. 

 

Det var i oktober som norska Protector tvingades vinstvarna, sedan man  konstaterat att den ökade förekomsten av långsprötad silverfisk i Norge orsakade omfattande skadekostnader i samband med ägarbyten av fastigheter. Protector ökade då sina skadereserver med 146 miljoner NOK med anledning av ökningen av skadeärenden kopplade till insekten.

Långsprötad silverfisk –  Ctenolepisma longicaudata – kan bli 2 cm lång. Den observerades för första gången i Skandinavien så sent som år 2013. Den skiljer sig från den vanliga silverfisken bland annat genom att den gärna lever i torra miljöer inomhus.

Protector har nu efter övervägande kommit fram till att man helt och hållet ska dra sig ur marknaden för ägarbytesförsäkringar.

— Bakgrunden är produktens svaga tekniska resultat de senaste åren samt en stor osäkerhet knuten till produktens framtida premievolym och lönsamhet. Styrelsen har  uppfattningen att nyckelresurser då kan användas bättre på andra och mer framtidsinriktade områden. Bostadssäljarförsäkringen är den enda produkten i bolaget som direkt representerar privatmarknaden och den utgör i dag mindre än 10 procent av bolagets samlade verksamhet, heter det i informationen från Protector.

Ett tiotal anställda berörs i en första omgång av beslutet att lägga ned produkten.

20 december, 2018
Gunnar Loxdal