Agria: Minst ett 40-tal hundar drunknade 2018

Minst ett 40-tal hundar omkom under förra året i drunkningsolyckor visar statistik från Agria. Siffran ligger därmed på ungefär samma nivå som år 2017. 

Vinterhalvåret är den period på året då flest hundar drunknar, bland annat på grund av lömska isar. Hunden har inte förmågan att bedöma om isen är tjock eller tunn och springer gärna ut på isen. Många gånger håller isen så länge hunden är i rörelse, men ger vika när den stannar upp eller där isen plötsligt blir tunnare.

— Tyvärr ligger antalet drunknade hundar kvar på fortsatt höga nivåer. De två senaste åren har minst ett 80-tal hundar omkommit i drunkningsolyckor, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring, i en kommentar.

Enligt Agria är det enklaste sättet att undvika drunkningsolyckor att ha sin hund kopplad i närheten av vatten eller isar.

Agria påpekar också att det är viktigt att inte springa efter hunden ut på isen eftersom risken är stor att den inte bär en människas kroppsvikt.

17 januari, 2019
Gunnar Loxdal