Per Bolund kvar som minister i Stefan Löfvens nya regering

När statsminister Stefan Löfven i dag på förmiddagen presenterade sin nya regering framgick det att Per Bolund sitter kvar som statsråd i finansdepartementet. Av allt att döma kommer han att vara kvar som finansmarknadsminister. Samtidigt utvidgas hans ansvarsområde till att också omfatta bostadsfrågor.     

I dag på förmiddagen presenterade Stefan Löfven sin nya regering med ledamöter från S och MP, med stöd av C och L.

Inför offentliggörandet av medlemmarna i den nya regeringen spekulerades det bland annat i att Jens Henriksson skulle kunna bli ett av de nya statsråden. Han har varit koncernchef för Folksam sedan 2013 och har tidigare bland annat varit statssekreterare, politiskt sakkunnig och planeringschef vid Finansdepartementet. En spekulation gick ut på att han skulle vara aktuell som ny finansmarknadsminister.

Men av allt att döma blir miljöpartisten Per Bolund nu kvar på den posten, även om det av informationen som presenterades i riksdagen inte berätta exakt vilka arbetsuppgifter de olika statsråden får i den nya regeringen. Per Bolund kommer nu dessutom att bli ansvarig för bostadsfrågor. Så här skrev han själv på Twitter under förmiddagen:

— Glad och stolt över att få fortsatt förtroende som minister på finansdepartementet, nu med ansvar även för bostadsfrågorna. Stort grattis till mina nya gröna ministerkollegor @amandalind_ och @AsaLindhagen !

Totalt är det sex nya statsråd i den nya regeringen, samtidigt som sex personer lämnar regeringen. Det tycks därmed som om Miljöpartiet får en minister mindre än tidigare, vilket kan sägas motsvara det sämre valresultatet för partiet.

Nya statsråd i den nya regeringen är: Hans Dahlgren, Amanda Lind, Jennie Nilsson, Anders Ygeman, Åsa Lindhagen och Matilda Ernkrans.  Av dessa är Amanda Lind och Åsa Lindhagen miljöpartister, övriga är socialdemokrater.

Statsråd som lämnar regeringen är: Gustav Fridolin, Sven-Erik Bucht, Karolina Skog, Alice Bah Kuhnke, Helene Hellmark Knutsson och Helène Fritzon.

Det här är hela listan över den nya regeringen:

Statsrådsberedningen
Hans Dahlgren

Justitiedepartementet
Morgan Johansson
Mikael Damberg

Utrikesdepartementet
Margot Wallström
Peter Eriksson
Ann Linde

Försvarsdepartementet
Peter Hultqvist

Socialdepartementet
Lena Hallengren
Annika Strandhäll

Finansdepartementet
Magdalena Andersson
Per Bolund
Ardalan Shekarabi

Utbildningsminister
Anna Ekström
Matilda Ernkrans

Miljödepartementet
Isabella Lövin (vice statsminister)

Näringsdepartementet
Ibrahim Baylan
Jennie Nilsson

Kulturdepartementet
Amanda Lind

Arbetsmarknadsdepartementet
Ylva Johansson
Åsa Lindhagen

Infrastrukturdepartementet
Thomas Eneroth
Anders Ygeman

Under förmiddagen läste statsministern även upp sin regeringsförklaring, som sammanfattningsvis inte innehöll några stora överraskningar jämfört med vad som har meddelats tidigare.

Här hittar du regeringsförklaringen för den nya regeringen.

21 januari, 2019
Gunnar Loxdal