Utredningsförslag om mildrade krav för förlängd sjukpenning

Under fredagen överlämnade den särskilde utredaren Claes Jansson ett delbetänkande med titeln ”Ingen regel utan undantag” med förslag på vissa tekniska förändringar av den allmänna sjukförsäkringen. Han har i huvudsak tre förslag: Mildra kraven när det gäller prövningen av arbetsförmågan efter 180 dagar, ändra på begreppet ”oskäligt” efter 365 dagar, ändra kraven för personer som har kort tid kvar i arbetslivet. 

Bakgrunden är att rätten till sjukpenning i dag bedöms utifrån vissa tidsgränser. Efter att en person har haft nedsatt arbetsförmåga i 180 dagar ska arbetsförmågan i de flesta bedömas mot ett normalt förekommande arbete.

Men ibland kan det behövas undantag från den regeln. Utredaren föreslår i sitt delbetänkande olika regeljusteringar som gör att det i vissa fall det ska vara möjligt — i högre utsträckning än i dag — att kunna skjuta upp en sådan bedömningen av arbetsförmågan.

– En trygg sjukförsäkring är en försäkring med tydliga och förutsebara villkor. Det är lika viktigt att människor inte fastnar i långa sjukskrivningar som att den som kan återgå i sitt arbete ska ges möjlighet till det även om man varit sjukskriven en längre tid. Arbetet och arbetsplatsen betyder ofta mycket för att en sjukskriven person ska tillfriskna, säger Claes Jansson i en presskommentar.

– Sverige ska ha en trygg och välfungerande sjukförsäkring. Vi behöver stärka förutsättningar för människor som varit sjukskrivna att komma tillbaka i arbete. Jag ser nu framemot att fördjupa mig i utredningens förslag, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i sin kommentar.

I betänkandet föreslås att det ska bli lättare att skjuta upp bedömningen av arbetsförmågan mot ett normalt förekommande arbete efter att man haft nedsatt arbetsförmåga i 180 dagar, eftersom kraven i dag för uppskjutande av bedömning anses vara för höga. Dessutom föreslår utredningen att det ska vara möjligt att även efter dag 365 i rehabiliteringskedjan pröva arbetsförmågan mot arbete hos arbetsgivaren — under förutsättning att det är sannolikt att den sjukskrivne kan återgå i arbetet. Efter att en person varit sjukskriven i mer än två år ska det däremot inte vara möjligt att skjuta upp prövningen mot ett normalt förekommande arbete.

Ett slutbetänkande från utredaren väntas den 15 oktober.

Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av betänkandet. 

25 januari, 2019
Gunnar Loxdal

Proposition i dag om tuffare regler mot penningtvätt

12 timmar Läs mer
Mats Langensjö startar det nya konsultbolaget Secoria
16 timmar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Östermalm Fond & Försäkring ansluter till Säkra
12 timmar Läs mer

Saabs captive överlåter försäkringar till bolag på Malta

18 timmar Läs mer
Länsförsäkringar Skåne investerar i hyresfastigheter i Helsingborg
13 timmar Läs mer
"One Hedvig took Sweden into the quarter-finals. Another takes Sweden into the future."
Försäkringsbolaget Hedvig försöker sola sig i glansen av målvaktsinsatsen i Sveriges åttondelsfinal i fotbolls-VM.
If: Tre knep bedragare använder för att stjäla din husbil
21 timmar Läs mer
AMF investerar 11 miljarder kronor i svensk skogsmark
1 dag Läs mer
Marginella synpunkter från lagrådet på lagen om tjänstepensionsbolag
1 dag Läs mer
Återvändarna! Fackförbundet ST går tillbaka till Folksam
1 dag Läs mer
Willis Towers Watson förlorade i domstol om förmedlarupphandling
1 dag Läs mer
LF Göteborg och Bohuslän hjälper båtfararna att undvika grunden
1 dag Läs mer