Länsförsäkringar: Så slänger du ut granen klimatsmart!
Snart är det tjugondag Knut, då ska granen ut. Länsförsäkringar tipsar i ett pressmeddelande om de mest klimatsmarta sätten att göra sig av med julgranen.
Enligt Länsförsäkringar går det varje år åt drygt 3 miljoner julgranar åt för att sprida julstämning i de svenska hemmen.
Susanne Fagerberg, naturskadespecialist, Länsförsäkringar, menar att ett bra sätt är att lämna granen på en insamlingsplats där granen kan bli til bränsle:
– Många kommuner ordnar med insamlingsplatser till granarna, för att låta dem gå till flis och användas som bioenergi i värmeverken. Du kan annars ta din gran till återvinningscentralen där den sorteras som trädgårdsavfall som också återvinns som kompostjord eller biobränsle, säger Susanne Fagerberg.
En full container med julgranar motsvarar den energi som krävs för att värma en normalstor villa i cirka två månader.
I Stockholm omvandlas granar till biokol, grävs sedan ner i stadens planteringar. Koldioxiden binds på så sätt i jorden och släpps inte ut i atmosfären igen.
– Effekten av den sortens kolsänka kompenserar för utsläpp från 700 bilar under ett år. Överskottsvärmen i processen att bilda biokolet värmer vatten i fjärrvärmenätet och räcker till att värma upp 80 lägenheter under ett helt år, säger Susanne Fagerberg.
Susanne Fagerberg framhåller att en odlad levande gran är att föredra ur klimatsynvinkel framför en plastgran:
– En naturgran är ur många aspekter betydligt bättre för klimatet än en plastgran. De konstgjorda granarna är gjorda av en blandning av plast och metall, där vissa ämnen kan vara hälsofarliga. De tillverkas dessutom främst i kinesiska fabriker och måste transporteras långt.
Allra bäst ur miljösynvinkel anser Länsförsäkringar vara en miljömärkt närodlad gran eller egenhuggen gran. Näst bäst är en odlad svensk gran. Mindre bra ur miljösynvinkel är kungsgran och andra ädelgranar som kräver mycket gödsel och bekämpningsmedel. Allra sämst är plastgran; som tillverkas främst i kinesiska fabriker. Produktion, transporter och utsläpp av kemikalier vid nedbrytning och förbränning innebär därför att plastgranen har störst miljöpåverkan.