Corona-krisen: Kraftig nedgång av stölder och annan brottslighet
Brottsligheten ser ut att sjunka kraftigt i samhället i coronakrisens tecken — något som givetvis är positivt för försäkringsbolagen som får in färre rapporter om skador relaterade till stölder och rån.
Corona-krisen för en mängd svåra problem med sig. Allra svårast är det för de som drabbas av svåra sjukdomssymptom och riskerar att avlida till följd av smittan. Stora delar av samhället och näringslivet drabbas hårt av förbuden mot resor och möten och av det dramatiska börsraset.
En liten men dock ljuspunkt av det rådande läget är — trots allt — att det ser ut som om brottsligheten sjunker kraftigt.
Undra på det när en stor del av den arbetande befolkningen jobbar hemifrån, antalet potentiella rånoffer på gator och torg är en bråkdel av vad det brukar vara och möjligheten att ta sig ur landet med stöldgods har krympt radikalt. Visserligen har ett antal coronarelaterade bedrägerier rapporterats, med bland annat personer som försöker ta sig in hos åldringar med hänvisning till att det pågår coronabekämpning och bedragare som erbjuder sig att handla mat. Men den övergripande bilden är att kriminaliteten har gått ned kraftigt på sistone, även om det än så länge inte finns några konkreta siffror på detta.
Larmtjänsts VD Mats Galvenius konstaterar att uppskattningsvis 90 procent av stölderna av exklusiva bilar, bildelar, båtmotorer, verktyg med mera genomförs av internationella brottsnätverk som för ut godset via Polen och Baltikum och vidare österut — och att den logistikkedjan just nu är bruten. Så här kommenterar han situationen i ett inlägg på Twitter:
— En liten positivt nyhet i allt elände: Inflödet av stöldanmälningar till @larmtjanst störtdyker. Det verkar som om stängda gränser har fått omedelbar effekt på de internationella brottsnätverkens aktiviteter. Det ska bli intressant att se hur brottsstatistiken utvecklas.
En av landets mest profilerade polistwittrare med över 160 000 följare, Viktor Adolphson med Twitternamnet @YB_Sodermalm skrev så här under gårdagen om läget i Stockholm:
— ”Det märks att vi är inne i Coronatiden” sammanfattar en kollega det senaste dygnet. Få människor ute, få brott rapporterade.
Samtidigt har Polismyndigheten fattat beslut om en nationell särskild händelse med hänsyn till corona-krisen.
— Polismyndighetens fokus är att säkra polisens uppdrag, att hantera de uppdrag som kommer in med anledning av virussmittan, att säkra arbetsmiljön för polisens medarbetare samt att svara för en tydlig, offensiv och trygghetsskapande kommunikation, heter det i informationen från polisen.
I en artikel Svenska Dagbladet i dag talar kriminologen Christoffer Carlsson om en nedgång för krogslagsmål och skjutningar och gängkriminella som håller låg profil. Något som tycks öka är däremot bedrägerier och stölder av handsprit och skyddsmasker.
Utifrån erfarenheten från tidigare kriser kan man också att anta att risken för våld i nära relationer ökar. Den ekonomiska situationen kan också riskera att leda till att människor som normalt inte är kriminella begår desperata handlingar för att få in pengar, som rån, stölder och narkotikabrott. Christoffer Carlsson pekar också på att det kan förekomma en ökning av narkotikaförsäljningen på grund av hamstring, på motsvarande sätt som när livsmedelsbutiker töms av konsumenter som befarar en kommande livsmedelskris.
En effekt av att många isolerar sig och arbetar hemifrån blir också att kriminella nätverk inte kan genomföra möten för att planera brottsliga aktiviteter.
— Dessutom tillhör flera av dem riskgrupperna med nedsatt immunförsvar på grund av det liv de lever. De är inte immuna mot det här. Många av dem har också barn och familj och måste hålla sig friska, säger Christoffer Carlsson i intervjun i SvD.