Gjensidige: Var tredje har glömt mat på spisen
Den största brandrisken i hemmet är spisen. En undersökning från Gjensidige Försäkring i samarbete med Kantar Sifo visar att nästan var tredje svensk någon gång uppger sig ha glömt mat på spisen.
Riskundersökningen bygger på intervjuer med 1 000 svenskar. I undersökningen uppger 31 procent att det hänt att de har glömt bort maten på spisen.
Kvinnor mellan 30 och 49 år är de som svarar att de någon gång glömt mat på spisen i högst grad, 38 procent uppger att det har hänt.
– Det kan bero på flera saker. Vi lever generellt betydligt mer stressade liv idag än vi gjorde förr och då finns risken att man tappar fokus. Fortfarande är det kanske också så att kvinnor är de som ofta lagar mat hemma och då ökar ju ”oddsen” för att just de glömmer maten. Men just den här åldern är generellt också ofta en händelserik och kanske stressig period i livet. Om det är möjligt är ett sätt att skydda sig att försöka göra en sak i taget och inte multitaska för mycket, säger Karolin Bernås, skadechef på Gjensidige Försäkring Sverige, i en kommentar.
Ett sätt att skydda sig mot spisbränder är att installera en så kallad spisvakt som larmar vid överhettning och bryter strömmen innan en eldsvåda hinner bryta ut. Mindre än hälften i undersökningen kände till vad en spisvakt är och knappt en femtedel av dem hade funderat på att skaffa en sådan.
– Man måste ju inte installera en spisvakt för att känna sig trygg, men det kan vara ett sätt att skydda sig. Det viktigaste är att aldrig någonsin lämna hemmet om man har mat på spisen, även om det bara är för en kort stund. Det är också bra att rengöra köksfläkten regelbundet så minskar risken för att branden sprider sig och att inte ha för mycket saker precis runt spisen då de lätt kan ramla ner på spisen och därmed starta en brand och till sist handlar det nog också mycket om att vara medveten om risken, säger Karolin Bernås.