Utredare vill ersätta dagens system för resegarantier med en fond

• Låt en 1,5 miljarders-fond stå för 75 procent av resegarantin! Resegarantisystemutredningen menar att det blir billigare och bättre om dagens resegarantisystem ersätts av en ordning där en nyinrättad resegarantifond står för 75 procent av garantin för resor.
Inrätta en ny resegarantifond som står för merparten av dagens resegarantier! Det är huvudförslaget från resegarantisytemutredningen som presenterade sitt betänkande på onsdagen. Den nya garantifonden bör enligt utredningen ha ett målkapital på 1,5 miljarder kronor och stå för 75 procent av garantiåtagandet.
På onsdagen överlämnade resegarantisystemutredningen med den särskilde utredaren justitierådet Svante O Johansson sitt betänkande till regeringen; ”Ett förbättrat resegarantisystem”.
Resegarantilagen kräver i dag att researrangörer ordnar resegaranti innan de erbjuder en paketresa till försäljning. Säkerheten ställs hos Kammarkollegiet och ska bestå av en betalningsutfästelse från en bank, ett försäkringsbolag eller ett kreditmarknadsbolag.
Utredningens uppdrag har varit att utvärdera det svenska resegarantisystemet och bedöma om det finns skäl att utvidga skyddet för resenärerna. Ifall utredningen skulle anse att det finns skäl att förändra det nuvarande resegarantisystemet, har uppdraget varit att även lämna förslag på hur systemet bör utformas, finansieras och administreras.
Ytterligare en fråga som har hanterats av utredningens är om resegarantisystemet bör kunna omfatta även reguljära flygresor. Ett skäl till utredninguppdraget har varit förhållandena under pandemin när en rad planerade resor ställdes in.
Resegarantisystemutredningen menar nu att det nuvarande resegarantisystemet är kostsamt i förhållande till det konsumentskydd det ger, samtidigt som Det förekommer att den ordnade garantin inte är tillräckligt stor för att ersätta samtliga resenärer vid en konkurs.
Det hår är några av förslagen från utredningen:
• Garanti även för återbetalningskrav och värdebevis. Ett av förslagen är att tillämpningsområdet för resegarantin utvidgas för att även gälla återbetalningskrav där resenärens inte har fått pengarna på grund av arrangörens insolvens. Även värdebevis vid inställda resor föreslås omfattas av resegarantin.
• Inrätta en resegarantifond! Utredningen har övervägt tre alternativ till dagens resegarantisystem, som har det gemensamt att det inrättas en resegarantifond. Utredningen förordar att det inrättas en resegarantifond som ska täcka 75 procent av resenärernas krav vid en konkurs, och att reseaktörerna vid sidan av resegarantifonden ska ordna individuella garantier som ska täcka de övriga 25 procent av kraven. Enligt utredningen bör målkapitalet för resegarantifondens uppgå till 1,5 miljarder kronor. Utredningens förslag är fonden finansiseras genom att researrangörer betalar en avgift till fonden baserad på kostnaden för olika resor.
• Dags också för en hemtransportfond! Enligt utredningen bör det också inrättas en hemtransportfond med ett målkapital på 300 miljoner kronor, i syfte att bistå de resenärer som är strandsatta på en destination utomlands vid händelse av en flygbolagskonkurs.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av utredningsbetänkandet.