Varför väljer inte alla kunder ömsesidiga livbolag?
DebattDet finns miljarder skäl för att välja ett ömsesidigt drivet livförsäkringsbolag framför ett vinstdrivet livförsäkringsbolag. Men ändå har de vinstdrivande livbolagen bara knappt hälften av marknaden räknat på andelar av inbetalda premier, konstaterar journalisten Ola Hellblom i ett debattinlägg. .
De samlade vinsterna i de sex största ömsesidiga livbolagen under senaste tioårsperioden uppgår till 1 356 miljarder kronor. Det är pengar som tillhör kunderna.
Samlade redovisade vinster i de sex största vinstdrivande livbolagen var under samma period 31,2 miljarder kronor efter att ägarna tagit huvuddelen av det samlade överskottet.
Resultat i ömsesidiga livbolag 2013-2022 (Mdr kr)
- Alecta (477,2)
- AMF Pension (330,4)
- Skandia (253,3)
- Folksam (169)
- SEB (126)
- Länsförsäkringar Liv (37,5)
Summa: 1 356 miljarder kronor
Resultat i vinstdrivande livbolag 2013-2022 (Mdr kr)
- Swedbank Försäkring (9,48)
- Handelsbanken Liv (8,34)
- Nordea Liv (6,17)
- SPP (4,67)
- Avanza (2,1)
- Futur Pension (0,45)
Summa: 31,2 miljarder kronor
Detta skulle kunna tolkas som att kunderna i de sex största ömsesidiga livbolagen har blivit 1 325 miljarder rikare än kunderna i de sex största vinstdrivande bolagen under senaste tio åren.
Nu är det inte riktigt sant.
För även om vinster i ömsesidiga livbolag formellt tillhör bolagets kunder, så är det långt ifrån alla vinster som delas ut till kunderna i form av återbäring. De ömsesidiga livbolagen har stora kapitalbuffertar i form av sina konsolideringsfonder där de vinster som inte delas ut till kunderna hamnar. Och det är flera hundra miljarder kronor som ligger i dessa reserver.
Men trots allt går huvuddelen av överskotten i de ömsesidiga livbolagen till kunderna och huvuddelen av överskotten i vinstdrivande livbolag som går till ägarna.
Det ska också sägas att det redovisade resultatet i vinstutdelande bolag inte omfattar all värdeökning på tillgångarna.
Men om inte kunderna i vinstdrivande livbolag inte blir kompenserade på andra sätt, är det alltså bättre att vara kund i ett ömsesidigt livbolag eftersom vinsten i princip tillfaller kunderna och inte ägarna.
Nu har bankernas försäkringsbolag ofta erbjudande om lägre bolåneräntor i moderbanken om kunder lägger sitt tjänstepensionssparande i livbolaget. Men det kan ses som en klen tröst jämfört med de miljarder som kunderna tappar i utebliven återbäring.
Finns det några andra fördelar att vara kund i ett vinstdrivande livbolag framför ett ömsesidigt livbolag? Nej knappast.
Därför kan det ses som förvånande att så många kunder ändå väljer att vara försäkringstagare i ett vinstdrivet livbolag.
Så här såg marknadsandelarna ut för de sex största ömsesidiga livbolagen respektive de sex största vinstdrivande livbolagen vid utgången av 2022 och räknat på inbetalda premier under de senaste fyra kvartalen:
Ömsesidigt drivna livbolag (procent av inbetalda premier 2022):
- Folksam (12,2)
- Alecta (10,1)
- Skandia (9,6)
- SEB (8,1)
- AMF Pension (6,4)
- Länsförsäkringar Liv (3,7)
Summa: 50,1 procent
Vinstdrivande livbolag (procent av inbetalda premier 2022):
- Avanza (8,9)
- Futur Pension (8,6)
- Nordea Liv (6,9)
- Swedbank Försäkring (6,8)
- Handelsbanken Liv (6,2)
- Nordnet (4,5)
Summa: 41,9 procent
Dessa tolv livbolag hade alltså tillsammans 92 procent av de samlade inbetalda premierna på svenska marknaden under 2022.
Men den inledande frågan kvarstår – varför väljer inte alla kunder ett ömsesidigt livbolag?