Svensk Försäkring: Glädjande med sänkt skatt på k-försäkring och ISK
Svensk Försäkring säger i en kommentar att det är glädjande att förslaget om en skattefri grundnivå finns med i regeringens kommande budgetförslag och att det omfattar både sparande i ISK och i kapitalförsäkring.
Förslaget på en skattefri grundnivå för ISK och kapitalförsäkring på 300 000 kronor fanns med redan i Tidöavtalet år 2022.
I torsdags meddelade regeringen att förslaget om ett skattefri grundnivå för sparande i ISK och kapitalförsäkring nu kommer att finnas med i regeringens budgetproposition. Avsikten är att den skattefria grundnivån under nästa år ska uppgå till 150 000 kronor, för att år 2026 höjas till 300 000 kronor.
Statens skatteintäkter i samband med införandet av den skattefria grundnivå beräknas enligt regeringen minska med 4,4 miljarder kronor nästa år och därefter 7 miljarder kronor per år.
Svensk Försäkring påpekar att försäkringsbranschen ända sedan Tidöavtalet presenterades hösten 2022 har arbetat för att få den skattefria grundnivån för ISK att även omfatta kapitalförsäkring. Man har bland annat lyft fram att detta är fullt rimligt med hänsyn till hur dessa båda sparformer i dag beskattas.
— Regeringens stöd för ett ökat sparande är glädjande! Det kan stimulera fler till att spara och förhoppningsvis kommer en del av sparandet att ha ett långsiktigt perspektiv och bidra till att förstärka pensionerna framöver, säger Eva Erlandsson, senior ekonom Svensk Försäkring, i en kommentar.
Förutom ISK och kapitalförsäkring kommer även den europeiska sparformen PEPP att omfattas av förslaget om en skattefri grundnivå. Det får dock troligen ingen större betydelse med tanke på att PEPP-produkten hittills inte har fått något som helst genomslag i Sverige.
I torsdags presenterade regeringen även information om ett förstärkt jobbskatteavdrag. Avsikten med detta är enligt regeringen att ge mer pengar i plånboken för hushållen och samtidigt stärka drivkrafterna till arbete. Det nya jobbskatteavdraget beräknas leda till en minskning av statens skatteintäkter med 13,5 miljarder kronor.
Svensk Försäkring lyfter fram att med tanke på att det förstärkta jobbskatteavdraget syftar till att stimulera till ett ökat arbetsutbud, kan skattesänkningen på sikt komma att bli självfinansierande.
— Det förstärkta jobbskatteavdraget är mycket positivt ur ett arbetsutbudsperspektiv. Det kan stimulera exempelvis läkare och sjuksköterskor att välja att ta fler arbetspass, vilket bidrar till att stärka välfärden i Sverige både i form av ökade skatteintäkter och till att förkorta de i dag långa köerna till vård, säger Eva Erlandsson i sin kommentar.