Statens Haverikommission: Så startade branden på Oceana
Statens haverikommission har nu presenterat sina slutsatser kring ett sannolikt brandförlopp vid branden på Liseberg Oceana i februari.
Det var den 12 februari som den förödande branden drabbade byggarbetsplatsen Liseberg Oceana i Göteborg. En person omkom i samband med eldsvådan.
Haverikommissionen har samlat in fakta om händelsen för att kunna svara på tre vad som hände, och varför — och vad kan göras för att en liknande händelse inte ska inträffa i framtiden. Ett informationsmöte har också hållits med berörda aktörer och anhöriga, och vid mötet presenterade kommissionen sina slutsatser hittills kring utredningsarbetet.
Enligt Haverikommissionen har undersökningar lett fram till att det är möjligt att fastställa ett sannolikt händelseförlopp. Slutsatsen är att branden sannolikt startade i samband med svetsning av plaströr — vilket ligger i linje med de hypoteser som presenterats tidigare.
— På morgonen pågick ett antal arbeten på byggarbetsplatsen. Ett arbetslag arbetade utomhus med att sammanfoga rör i plastmaterialet polyeten under vattenrutschkanorna. Plaströren sammanfogades med en metod som kallas elmuffsvetsning. SHK:s utredning visar att branden sannolikt har startat i samband med dessa arbeten. Branden spred sig sedan från rören till vattenrutschkanan och vidare till anläggningen och orsakade omfattande skador, heter det i Haverikommissionens kommentar i ett pressmeddelande.
Haverkommissionen räknar med att kunna presentera en slutrapport i början av nästa år. Utredningen kommer fram till dess att fokusera på varför olyckan kunde inträffa, och vilka åtgärder som kan vidtas för att en liknande händelse inte ska kunna inträffa igen. Man kommer särskilt att titta på berörda aktörers organisation, samordning och säkerhetsstyrning på byggarbetsplatsen och regelverket på området.
Liseberg har tidigare uppgivit att kostnaderna för branden på Oceana uppskattas till 484 miljoner kronor. Först under nästa år kan det, enligt Lisebergs uppskattning, göras en bedömning av vilka delar av färdigställandet av Oceana som täcks av försäkringar och vilka delar som täcks enligt kontrakt. Enligt tilldelningsbeslut vid en offentlig upphandling år 2019 har Trygg-Hansa varit försäkringsgivare för byggnationen.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av haverikommissionens pressmeddelande om brandorsaken.