6,8 procents avkastning för Skandia Liv till och med september
Under årets nio första månader uppgår avkastningen i Skandia Livs traditionella livportfölj till 6,8 procent, framgår det av Skandia Livs rapport på tisdagen.
Av rapporten framgår att premievolymen i koncernen under årets nio första månader uppgick till 33,9 miljarder kronor jämfört med 30,6 miljarder kronor motsvarande period 2023, en ökning med 11 procent.
Inbetalningarna ökade till sparande med fond- och depåförvaltning och till hälsa och trygghet men minskade något till sparande i traditionell förvaltning. Premierna för sparande i traditionell förvaltning uppgick till 18,2 miljarder kronor, för sparande i fond- och depåförsäkring till 12,7 miljarder kronor och för hälsa och trygghet till 3,1 miljarder kronor.
Vid utgången av september uppgick tillgångar under förvaltning i koncernen till 860 miljarder kronor, jämfört med 804 miljarder kronor vid årsskiftet. Av detta förvaltar livbolaget totalt 621 miljarder kronor, jämfört med 592 miljarder kronor vid årsskiftet. Det förvaltade kapitalet i den traditionella livportföljen uppgick till 611 miljarder kronor, jämfört med 581 miljarder kronor vid årsskiftet.
Solvensgraden i livbolaget uppgick till 205 procent, jämfört med 201 procent vid årsskiftet.
Totalavkastningen för traditionell förvaltning i livbolaget uppgick till 6,8 procent under årets tre första kvartal. De senaste fem åren har avkastningen varit i genomsnitt 5,9 procent per år.
Den kollektiva konsolideringsgraden uppgick till 108 procent jämfört med 104 procent vid årsskiftet.
Tillgångar under förvaltning i fond- och depåförsäkring uppgick till 202 miljarder kronor jämfört med 179 miljarder kronor vid årsskiftet.
Bankens bolånevolym uppgick vid utgången av tredje kvartalet till 107,6 miljarder kronor, jämfört med 102,0 miljarder kronor vid årsskiftet.
Skandias koncernchef och VD Frans Lindelöw säger bland annat så här i sin kommentar:
— Vi har haft en fortsatt god avkastning under tredje kvartalet och förutsättningarna för fortsatt tillväxt i våra kunders pensionskapital är goda. Tack vare vår långsiktiga investeringsstrategi och bra riskspridning har årets nio första månader varit stabila för Skandia. En stark börsutveckling har bidragit till att totalavkastningen för Skandia Liv (traditionell förvaltning) uppgick till 6,8 procent första nio månaderna 2024 (2,7). Publika aktier är det tillgångsslag i livportföljen som med 16,0 procent haft den bästa avkastningen i år. Affärsstrategiska tillgångar, där Skandias fondförsäkringsverksamhet och Skandiabanken ingår, har också haft en god utveckling med en avkastning på 12,1 procent.
— Försäljningsmässigt har vi sett en mycket stark utveckling inom fondförsäkring. Utöver ett brett fondutbud med god avkastning och en gynnsam marknadsutveckling ser vi en ökad efterfrågan på Skandias fondförsäkringar. Skandiabanken redovisar ett starkt tredje kvartal med stabil lönsamhet och god tillväxt. Den transparenta bolånemodellen uppskattas av kunderna som är fortsatt nöjda – något som bekräftas av Svenskt Kvalitetsindex (SKI) årliga branschmätning av de svenska bankerna där Skandiabanken återigen hamnar i topp tre.
— Då Skandia är ett kundägt bolag fördelas allt överskott till våra kunder, som också är våra ägare. Vi har ett långsiktigt perspektiv för att skapa hållbart värde för våra intressenter – och trygghet för generationer. Vi har en stark finansiell ställning och vårt erbjudande inom pension, sparande, banktjänster samt hälsa och trygghet är starkt. Jag är tacksam för alla medarbetares engagemang och insatser, det är nyckeln till vår fortsatta utveckling och det som gör att vi fortsätter vara det ledande pensionsbolaget.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av rapporten.