Hälsovårdsförvaltarna: Het trend inom cancerforskning skapar nya investeringsmöjligheter
Nästa generations cancerbehandlingar ska genom nya tekniker för immunterapi komplettera de så kallade smarta cellgifterna. Det kan leda till storsäljande läkemedel och skapar nya investeringsmöjligheter menar Astrid Samuelsson och Ellinor Hult, förvaltare av Healthinvest Sustainable Healthcare och Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult, som tagit med sig nya trendspaningar från cancerkonferensen ESMO i Barcelona.
“En intressant ny utveckling inom cancerbehandling är användningen av bispecifika antikroppar. Denna teknik innebär att en antikropp binder till två olika mål, vilket kan ge extra terapeutiska fördelar. De bispecifika antikropparna kan potentiellt utgöra ett viktigt komplement till området smarta cellgifter som vi haft under lupp under en längre tid”, säger Astrid Samuelsson.
Smarta cellgifter och nya tekniker
Astrid förklarar att när konferensen gick av stapeln föregående år så var allt fokus på smarta cellgifter, men att detta område nu har breddats till att inkludera fler och mer avancerade tekniker, vilket potentiellt skulle kunna revolutionera cancervården.
“De så kallade ”smarta cellgifterna”, eller Antibody Drug Conjugates (ADC) innebär att cellgifter kopplas till antikroppar för att öka effektiviteten i cancerbehandlingar. Det är ett område som är fortsatt hett, och där bland andra AstraZeneca lyckats väl med sitt första läkemedel, men där fokus nu skiftat till nya tekniker.”
“Med de bispecifika antikropparna får vi ytterligare verktyg inom det heta immunterapiområdet”, förklarar Astrid.
Kina på frammarsch
Som exempel på hur forskning inom den nya tekniken kan översättas i kursuppgångar för noterade bolag nämner hon det amerikanska biotech-bolaget Summit Therapeutics. Bolagets aktiekurs har ökat med mer än 700 procent bara i år efter att en kinesisk licenspartner visat på positiva studieresultat.
“Det här lilla kinesiska bolaget har kunnat påvisa data för icke-småcellig lungcancer som faktiskt är bättre än Mercks storsäljare inom området – ett läkemedel som omsätter 30 miljarder dollar årligen. Även om kinesiska studier ses med viss skepsis och att det krävs större patientpopulationer för att kunna bedöma hur bra denna antikropp faktiskt är, så visar det på potentialen”, säger Ellinor Hult.
Framtidens cancerläkemedel redan här?
Enligt Astrid och Ellinor är det för tidigt att säga om framtidens cancerläkemedel redan är här, men med de nya teknikerna öppnas fler utvecklingsområden upp samtidigt som det kan leda till nya möjligheter för dagens läkemedelsjättar och mindre bioteknikbolag.
“Det kommer säkert resultera i nya förvärv och licensaffärer, vilket är en möjlighet för oss som förvaltare i sektorn. Samtidigt har flera läkemedelsjättar projekt inom just bispecifika antikroppar, vilket innebär att forskningen kommer vara fortsatt intensiv inom området och potentiellt kunna skapa stora värden för dessa bolag i takt med att utvecklingen går framåt.”