Forskare vill fördubbla skatten på tjänstepensionssparande
Två forskare vid Institutet för Näringslivsforskning, Daniel Waldenström och Jacob Lundberg, föreslår att schablonskatten ska fördubblas för tjänstepensionen. Den föreslagna höjningen är ett led i att finansiera avskaffandet av den statliga inkomstskatten.
Utgångspunkten för forskarnas resonemang, som presenteras i en debattartikel i Dagens Nyheter, är att den statliga skatten leder till marginaleffekter som är skadliga för samhället i stort.
Den statliga inkomstskatten tas i dag ut på tjänsteinkomstnivåer över 51 275 kronor i månaden. Trots skattesänkningar har Sverige fortfarande bland världens högsta marginalskatter, påpekar forskarna som menar att mycket talar för att Sverige ligger fel i beskattningen av utbildade och högproduktiva löntagare.
Forskarna föreslår därför att den statliga inkomstskatten slopas helt. Och det är här som förslaget om höjd skatt för tjänstepensioner kommer in.
Ett slopande av inkomstskatten skulle innebära ett bortfall om cirka 64 miljarder kronor årligen för statskassan. För att kompensera för detta föreslås en rad andra skattejusteringar. Visserligen menar forskarna att slopad statlig inkomstskatt på sikt skulle kunna finansieras fullt ut genom dynamiska effekter, men påpekar att det finanspolitiska regelverket kräver att denna typ av reformer är fullt ut finansierade inom statsbudgeten.
Enligt forskarna skulle de skattejusteringar som föreslås i första hand träffa höginkomsttagare.
Den förslagna skattejustering som ger störst effekt på statskassan är att slopa rot- och rutavdragen, vilket väntas stärka statskassan med 20 miljarder kronor årligen.
Därnäst kommer höjd schablonavkastningsskatt på pensioner, med 19 miljarder kronor. Till det kommer ett förslag om höjd särskild löneskatt på tjänstepension till 31 procent, motsvarande arbetsgivaravgifterna på tjänsteinkomster, vilket enligt forskarnas räkneexempel väntas stärka statsfinanserna med 6 miljarder kronor årligen.
— Vi föreslår dels att avkastningsskatten på pensionssparande höjs från 15 procent till normalskatte för kapital, 30 procent, dels att skatten på höginkomsttagares tjänstepensionsavsättningar höjs från 24 procent till 31 procent, heter det bland annat i debattartikeln.