AMF: En av fyra vet inte ens om att deras tjänstepension har flyttats
Nästa var fjärde person som fick sin tjänstepension flyttad under förra året, hade ingen aning om att flytten skedde. Det framgår av AMF:s flyttrapport för 2024 som publicerades i dag på morgonen. Rapporten visar också att fyra av tio flyttats till en förvaltningsform som inte är den de egentligen föredrar.
Nu under hösten har det varit mycket diskussion om pensionsflyttar och om hur välinformerade spararna är i samband med flytt.
- Den 7 november informerade AMF om att en undersökning visar att allt fler bankkunder erbjuds rabatt på sina bolån som en morot för att flytta sin tjänstepension till banken.
- Den 25 november genomförde FI ett rundabordssamtal — delvis inspirerat av informationen från AMF — där tillsynsmyndigheten framförde att det är viktigt att flytt av tjänstepension endast ska ske om flytten ligger i konsumentens intresse.
- Den 28 november rapporterade KPA Pension att två av tre som flyttar sin pension inte har begrepp om att de flyttar bort från ett sparande med garanti till ett sparande utan garanti.
I dag presenterade AMF sin flyttrapport, baserad på en undersökning av Demoskop med intervjuer av 1 084 personer som flyttat sin tjänstepension från AMF under förra året. Det är nionde året i rad som AMF genomför motsvarande undersökning.
Enligt årets rapport har det i år varit rekordstora flyttströmmar. Mellan 2022 och 2023 ökade flyttaktiviteten på den kollektivavtalade pensionsmarknaden med 54 procent. Flödena går framför allt från traditionell försäkring hos förvalsbolagen till fondförsäkring hos bankerna.
Undersökningen visar också att 24 procent av dem som flyttar säger sig inte känna till att tjänstepensionen har flyttat.
— Det är ett underbetyg att vi sedan vi började följa flyttmarknaden för kollektivavtalade tjänstepensioner 2016 inte ser några större skillnader i vår undersökning. Man skulle ju kunna hoppas att det på nio år hade skett en förbättring och självrannsakan i branschen men det är uppenbart att så inte är fallet. Spararnas pensioner måste behandlas med den respekt de förtjänar, säger AMF:s vice VD Malin Omberg i en kommentar.
Av rapporten framgår också att 38 procent har flyttat till en produkt som egentligen inte är den de föredrar. 36 procent har flyttats till fondförsäkring, fast de egentligen skulle föredra traditionell försäkring, och 2 procent flyttat till fondförsäkring när de i själva verket föredrar traditionell försäkring.
Enligt AMF drivs en stor del av flyttarna av banker och försäkringsbolag som aktivt bearbetar sparare att flytta sina tjänstepensioner, ofta i utbyte mot rabatter på bolån eller andra försäkringar. Av de som är medvetna om sin tjänstepensionsflytt har 18 procent fått denna typ av villkorade erbjudande.
— Kapitaltillväxten står bara för en begränsad del av den ökade flyttaktiviteten. Mer problematiskt är den stora andelen som fått villkorade erbjudanden. Det är en varningsklocka och de stora förlorarna är spararna som riskerar att få sämre pensioner i utbyte mot tillfälliga rabatter på andra produkter, säger Malin Omberg.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av AMF:s flyttrapport.