Länsförsäkringar: Bostadsjakt orsakar psykisk ohälsa hos unga

• ”För unga vuxna utgör en egen bostad inte bara ett tak över huvudet. Det handlar om självständighet, att utvecklas som individ och komma närmare sina livsmål. Men dagens bostadströsklar är höga och det kan leda till ekonomisk press, och när bostadsdrömmen upplevs som ouppnåelig slår det även direkt mot hälsan”, säger Stefan Westerberg.
Den bostadsjakt som många unga vuxna ägnar sig åt är en stor källa till psykisk ohälsa, enligt en ny undersökning från Länsförsäkringar.
Länsförsäkringar har kartlagt unga vuxnas utmaningar när det gäller att flytta hemifrån, stå på egna ben och påbörja ett nytt kapitel i sitt liv. Undersökningen genomfördes av Verian på uppdrag av Länsförsäkringar i november bland 1 000 personer 18—29 år som har svarat på frågor online via Sifo-panelen.
Av undersökningen framgår att 43 procent av alla unga vuxna sparar till en bostad. Av dessa uppger 59 procent att deras ekonomiska situation påverkar deras psykiska hälsa negativt. Det kan jämföras med 33 procent av samtliga unga vuxna.
— Drömmen om ett eget hem är en central del av unga vuxnas framtidsplaner. Men dagens höga trösklar till bostadsmarknaden gör att drömmen kan kännas avlägsen, som inte bara slår mot privatekonomin utan även direkt mot hälsan, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.
Undersökningen visar också att problemen med att få tag i en bostad förmörkar unga vuxnas framtidsutsikter. Var tredje ung vuxen tror att de kommer att få det ekonomiskt sämre än deras föräldrar. Bland dessa uppger 61 procent att det är en följd av de höga bostadspriserna, som gör det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.
– Den egna bostaden är ofta en central del av unga vuxnas framtidsplaner. Att köpa en egen bostad är svårt men faktiskt inte omöjligt att klara av. Ett långsiktigt och regelbundet sparande kan göra stor skillnad. Små belopp växer med tiden, särskilt om man tar hjälp av ränta-på-ränta-effekten. Sätt upp tydliga mål och ta fram en långsiktig sparplan, så blir bostadsdrömmen en verklighet, säger Stefan Westerberg.
Sju av tio unga vuxna uppger sig ha svårigheter att spara till en bostad. Svårigheterna är av olika slag; den största utmaningen är att välja rätt sparform, exempelvis valet mellan att spara i aktier, fonder eller på ett sparkonto. Hela 45 procent upplever detta som en betydande utmaning. En större andel kvinnor än män ser det som en svårighet att välja rätt sparform. Även hur mycket och hur länge man måste spara samt att inte ta av pengarna upplevs också som stora svårigheter.