Löf: Antalet skadeanmälningar fortsatte att öka under 2024

• Under 2024 tog Löf emot 21 965 skadeanmälningar, en ökning med 1 procent jämfört med 2023.
Under 2024 tog Löf emot 21 965 skadeanmälningar vilket motsvarar en ökning med 1 procent jämfört med 2023, framgår det av Löfs skaderapport. De senaste sju åren har antalet skadeanmälningar ökat med hela 30 procent — trots att antalet patientskador tycks fortsätta att minska inom den svenska vården.
I likhet med tidigare år är skador inom ortopedi, distriktsvård, tandvård och kirurgi de vanligaste anmälda skadorna. Den mest frekventa typen av skador uppstår i samband med operation eller behandling.
Enligt Löfs skaderapport beror ökningen på att befolkningen växer, vårdkonsumtionen ökar och att fler känner till Löfs patientförsäkring.
— Vi ser att allt fler väljer att anmäla sina skador till oss, samtidigt som vården i Sverige blir allt säkrare för patienterna. Under de senaste tio åren har antalet patientskador minskat inom flera stora vårdområden, som förlossningsvård, kirurgi och psykiatri. Att vi får in fler anmälningar beror till stor del på att vi blir fler invånare i landet och att mer sjukvård utförs. Dessutom ser vi att allt fler yngre, mellan 20 och 39 år, anmäler skador i större utsträckning än tidigare. En förklaring till detta kan vara att yngre personer har en högre kännedom om sina rättigheter och hur de anmäler en skada, säger Löfs chefläkare Pelle Gustafson i en kommentar.
Löf bedömer att av de anmälningar som inkom under 2024 rörde ungefär 40 procent en patientskada som hade varit möjlig att undvika, vilket är ett krav för att patienten ska få ersättning. Sammanlagt betalade Löf ut 660 miljoner kronor i ersättning till patienter och efterlevande under året.

• Pelle Gustafson (Foto: Anna Molander/Löf)
— Tre av fem anmälningar gäller patientskador som vården inte hade kunnat undvika, och därför ersätts de inte av patientförsäkringen. Vi förstår att det kan vara svårt för enskilda patienter att avgöra om en skada hade gått att undvika. Därför rekommenderar jag att man först kontaktar sin behandlande läkare, eller regionens patientnämnd, innan man gör en anmälan till oss, säger Pelle Gustafson.
Löf lyfter fram att patientsäkerhetsarbetet de senaste tio åren har breddats till att omfatta fler delar av sjuk- och tandvården och intensifierats inom flera områden, som vårdrelaterade infektioner, förlossningsvård och ledproteskirurgi. Detta har också bidragit till att både antalet undvikbara skador och skadornas allvarlighetsgrad har minskat.
— Det är glädjande att se att regionernas långsiktiga säkerhetsarbete inom dessa områden har gett resultat. Samtidigt är det viktigt att vården både fortsätter att hålla i och vidareutveckla det goda arbete som redan görs. Sverige sticker ut i en internationell jämförelse. I flera stora västländer, som England och USA, har patientsäkerhetsarbetet inte givit samma goda resultat. Där står i stället skadefrekvensen stilla eller ökar inom områden som mödradödlighet, förlossningsvård, kirurgi och ortopedi, säger Pelle Gustafson.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av skadestatistiken.