Låneskydd och andra smarta sätt att skydda ditt lån

Vad händer om du förlorar jobbet eller blir långtidssjukskriven – och fortfarande har lån att betala av? För många är detta en stressande och svår situation som man helst vill undvika. Det finns sätt att minska risken för en ekonomisk kris och i den här artikeln går vi igenom hur låneskydd fungerar och vilka andra ekonomiska skydd som finns.
Vad är låneskydd?
Låneskydd är en försäkring kopplad till ett lån. Försäkringen finns för att skydda låntagaren ekonomiskt och förhindra betalningsproblem vid oväntade händelser. Skyddet gäller vid inkomstbortfall som arbetslöshet, sjukskrivning, olycka och i vissa fall dödsfall om livskydd ingår. Låneskydd täcker månadskostnaden för lånet, alltså både ränta och amortering, och beroende på vilket låneskydd man har kan det täcka hela skulden eller delar av skulden.
Ett låneskydd är enkelt att teckna och görs i regel i samband med att du tar ett nytt lån, oftast hos samma långivare. Giltighetstiden för ett låneskydd är oftast upp till 12–24 månader, men har man livskydd löses ofta hela skulden direkt. Blir man sjukskriven och behöver använda sitt låneskydd så finns vanligtvis en karenstid, på till exempel 30 dagar. Det betyder att man inte får någon ersättning förrän 30 dagar efter skadehändelsen.
Alternativ till låneskydd
Istället för att försäkra själva lånet kan du försäkra din inkomst, hälsa och familj, vilket ger dig ett bredare och mer omfattande skydd. Här kommer några vanliga försäkringar som kan ersätta eller komplettera låneskydd:
Inkomstförsäkring:
Ger dig ersättning om du skulle bli av med ditt jobb. Denna försäkring är ett komplement för a-kassa och kan skydda en stor del av din lön.
Sjuk- och olycksfallsförsäkring:
Ger dig ekonomiskt stöd vid långvarig sjukdom eller olycka som orsakar sjukskrivning. Ersättningen kan betalas ut som ett engångbelopp eller varje månad.
Livförsäkring:
Livförsäkring är en försäkring som betalas ut till anhöriga vid dödsfall. Försäkringspengarna kan användas för att lösa lån, betala boendekostnader eller andra viktiga utgifter.
Buffertsparande:
Ett eget sparande fungerar också som en ekonomisk trygghet. Det kan vara ett utmärkt komplement till ett låneskydd och försäkring. Du väljer själv hur mycket du sparar varje månad, men det kräver disciplin.
Jämförelse av ekonomiska skydd
Skydd | Fördelar | Nackdelar |
Låneskydd | Enkel lösning, tecknas ofta direkt hos långivaren | Gäller bara lånet, ofta begränsad ersättning |
Inkomstförsäkring | Kan täcka hela lönen, flexibel användning | Kräver ibland fackmedlemskap |
Sjuk-/olycksfallsförsäkring | Gäller vid flera typer av hälsoproblem | Kräver att du ansöker och håller koll själv |
Livförsäkring | Ekonomisk trygghet för dina anhöriga | Hjälper inte dig direkt |
Buffertsparande | Full kontroll, inga avgifter | Tar tid att bygga upp, kräver disciplin |
En smart idé är att kombinera flera skydd för att skapa en så heltäckande ekonomisk trygghet som möjlighet.
Privatlån och samlingslån – där skydd ofta behövs
Låneskydd eller andra ekonomiska skydd är särskilt viktiga för dig som har ett privatlån utan säkerhet. Dessa lån är vanliga i både Sverige och Finland, och lånebeloppen kan ibland vara höga vilket ökar behovet av ett ekonomiskt skydd.
Privatlån:
Privatlån, även kallat blancolån, är ett lån utan säkerhet som oftast används för att täcka större kostnader, som renoveringar, resor, bröllop, bilköp eller oväntade kostnader. Eftersom lånet saknar säkerhet såsom bil eller bostad så har det vanligtvis en högre ränta och därför högre månadskostnad. Det gör det extra viktigt att ha en plan för om din ekonomi skulle förändras.
Samlingslån:
Samlingslån innebär att du samlar alla dina lån på ett och samma ställe, alltså att flera mindre lån och krediter blir till ett större lån. Du får ofta lägre ränta och endast en faktura som du behöver komma ihåg att betala. Ett samlingslån kan minska månadskostnaderna och risken för att missa betalningar.
Vill du ansöka om samlingslån eller privatlån i Sverige eller Finland kan jämförelsesajter hjälpa dig att hitta rätt alternativ utifrån din ekonomi.
Så väljer du rätt skydd
För att välja rätt skydd för din ekonomi är det viktiga att ta reda på vilken lösning som passar bäst för just dig. Några frågor att fundera på:
- Har du redan något ekonomiskt skydd?
- Hur känslig är din ekonomi för inkomstbortfall?
- Hur stora är dina lån och hur lång är återbetalningstiden?
Det viktigaste är att anpassa skyddet efter din livssituation och inte bara storleken på ditt lån. Tänk även på att dina behov kan förändras med tiden, så det som passar idag kanske inte passar imorgon.
Det finns flera sätt att skydda din ekonomi när du har lån och vilket alternativ som passar dig bäst beror på din livssituation. Oavsett om du väljer ett traditionellt låneskydd eller hellre bygger upp ett buffertsparande, är det viktigt att du gör ett genomtänkt val. Att kombinera flera ekonomiska skydd kan ge ett starkare skyddsnät för din ekonomi. Genom att planera i förväg och jämföra alternativen slipper du oroa dig om livet plötsligt skulle förändras.