Ny HD-dom i dag om när ett samboförhållande tar slut

• HD slår i sin dom fast att ett samboförhållande tar slut först när parterna inte längre bor tillsammans, även om partnerna är överens om att man har gjort slut.
Högsta domstolen meddelade i dag dom i ett mål där en kvinna och en man varit oense om där deras samboförhållande upphörde. HD slår fast att samboförhållandet tog slut när parterna flyttade isär, och inte när deras parförhållande upphörde. Därmed har kvinnan i målet rätt till bodelning, och mannen — som företräddes av HELP Försäkring — förlorade.
Det parförhållande som målet gäller tog slut i januari 2017. Trots det fortsatte kvinnan och mannen att dela bostad, fram till september samma år då kvinnan fick en egen bostad.
I augusti 2018 ansökte kvinnan om bodelning genom att begära en bodelningsförrättare. Men kvinnan och mannen visade sig då inte vara överens om när samboförhållandet skulle anses avslutat. Mannen menade att samboförhållandet upphörde i januari medan kvinnan menade att samboförhållandet upphörde först när hon flyttade från huset. Detta hade betydelse för rätten till bodelning. Enligt sambolagen måste nämligen begäran om bodelning göras senast inom ett år från det att samboförhållandet har upphört.
Kvinnan gick då till domstol och fick rätt i tingsrätt som bedömde att samboförhållandet upphört först när de båda flyttat isär, det vill säga i september 2017.
Mannen överklagade till hovrätten, som också gick på kvinnans linje. Mannen överklagade då vidare till Högsta domstolen som nu har meddelat sin dom. Även HD går på kvinnans linje vilket innebär att hennes ansökan om bodelning beviljas.
— Jag har företrätt mannen och för min klients skull hade jag hoppats på ett annat utfall. Men nu har vi en dom från HD att förhålla oss till. I förhandlingarna har jag som ombud för mannen försökt argumentera för att parternas egen uppfattning om när samboförhållandet upphör ska ges större betydelse, säger Karl Liljeholm, jurist på HELP Försäkring, i en kommentar.
Högsta domstolen tydliggör i sin dom att lagtexten är avsedd att vara uttömmande och att den ska tillämpas strikt. Det räcker därmed inte att samborna gemensamt eller på den ena sambons initiativ gör slut och de är heller inte tillräckligt att man inför anhöriga och vänner ger uttryck för att förhållandet är avslutat.
HD har inte tidigare prövat frågan om huruvida ett samboförhållande kan anses ha upphört trots att parterna har bott kvar i samma bostad vilket innebär att domen blir vägledande när liknande mål prövas av tingsrätt och hovrätt framöver.
— Lagtexten skrevs vid en tidpunkt när bostadsmarknaden såg ut på ett helt annat sätt än i dag. Numera är det inte ovanligt att expar tvingas bo tillsammans en tid trots att förhållandet är slut och nu är det tydligare vad som gäller i de situationerna, säger Karl Liljeholm.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av domen.