Johan Barrefelt om Bliwas planer för fortsatt tillväxt

• ”Vi ska växa samtidigt som vi håller fast vid att det är personrisk vi ska jobba med”, säger Johan Barrefelt.
”Jag räknar med att vi kommer att ta marknadsandelar under 2025, det är helt i linje med vår plan. Vi ska växa samtidigt som vi håller fast vid att det är personrisk vi ska jobba med”, säger Bliwas nytillträdde VD Johan Barrefelt i en intervju med Sak & Liv.
Bliwa presenterade nyligen ett starkt resultat för 2024, där premievolymen brutto steg med 25 procent till 1 244 miljoner kronor och resultatet fyrfaldigades till 102 miljoner kronor.
Ny VD från årsskiftet är Johan Barrefelt som efterträdde Tua Holgersson. Han kom då närmast från rollen som försäkrings- och riskchef inom EF Education First, en roll han innehaft sedan 2020. Tidigare har han bland annat varit VD för Erika Försäkringsaktiebolag och arbetat inom Skandia som chef Risk & Hälsa och chef för riskkontrollavdelningen. Han har även varit verksam som advokat och som jurist vid finansmarknadsavdelningen på Finansdepartementet.
Sak & Liv har träffar Johan Barrefelt för ett samtal om tankarna kring Bliwa och framtiden.
Grattis till ett bra 2024! Resultatet steg till drygt 100 miljoner kronor samtidigt som premievolymen ökade med hela 25 procent — och för första gången kom över 1 miljard kronor.
— Ja, det är lätt att glädjas åt ett bra resultat. Vi taktar mot vår plan, ja kanske ligger vi till och med lite över.
Vad var det som lockade dig Bliwa när du valde att tacka ja till VD-posten?
— Den långa historien är att det närmast har varit som en förälskelse, som började för drygt tio år sedan. Jag fick upp ögonen för bolaget och gillade det jag såg — en mycket specialiserad utmanare. Samtidigt tycket jag om ömsesidigheten och kunde konstatera att det var ett intressant bolag som sökte sitt sammanhang.
— Sedan dess har jag följt Bliwa från sidan. Hela tiden har jag tänkt att det vore ett väldigt roligt uppdrag att få någon gång att leda bolaget, även om jag också insåg att det inte var överdrivet hög omsättning på VD-posten. Kristina Ensgård gjorde ett fantastiskt bra jobb under sina 16 år, men jag tänkte att om det någon gång i framtiden blir aktuellt att söka en ny VD så kommer jag att vara väldigt intresserad.
Du har nu varit i drygt tre månader, ungefär 100 dagar, på VD-posten. Vad skulle du säga är dina intryck generellt av bolaget efter den tiden? Är det något som har överraskat i förhållande till dina förväntningar?
— Det jag har sett hos Bliwa är ett väldigt väl utvecklat specialistbolag. Det hade jag hoppats möta och det har jag mött. Jag har egentligen inte blivit särskilt överraskad av någonting i verksamhet, vilket väl egentligen säger väldigt mycket om bolaget — inte minst att man är väldigt ärliga och öppna i sin kommunikation. Det som kan sägas ha överraskat är att jag inte har mött särskilt många överraskningar. Och om det är något som har överraskat så är det på uppsidan — särskilt kring personalens förmåga. Där förväntade jag mig mycket, och fick ännu mer. Det finns väldigt många väldigt bra och kunniga experter inom Bliwa.
— Jag ser att man är bra på att bibehålla riktigt bra specialister och att man har en god förmåga att rekrytera väldigt kompetenta personer. Det finns en styrka i att vara fokuserad. En del skulle kanske säga att man är begränsad när man bara är inriktad på en enda sak, men det finns också en väldig kraft i fokuseringen. Vi undviker målkonflikter och har en snabb anpassningsförmåga. Vi har i dag avtal med samarbetspartners i tre viktiga led — de fina företag som vi arbetar med, välutvecklade organisationer, och numera också etablerade förmedlarsamarbeten.
Förra året tecknade Bliwa avtal med Evitec om implementering av ett nytt försäkringssystem. Vad kan du berätta om det projektet så långt?
— Där är vi sedan en dryg månad tillbaka inne i en implementationsfas och det går bra. Visst är det utmanande med systembyten, men man får inte bara se det som en utmaning utan också som en god möjlighet att titta på sina processer och interna arbetsflöden. På så vis kan man använda förändringen för att genomföra förbättringar i processutvecklingen, det blir en naturlig följd av systemskiftet. Det kan också vara en möjlighet för enskilda medarbetare att blomma upp och få visa upp sin verksamhetskunskap — analysen skapar en plattform där enskilda individer verkligen kan kliva fram.
Många bolag arbetar just nu med systemskiften, och i vissa fall handlar det om att ersätta riktigt gamla it-lösningar. Bliwa har ju inte funnits mer än drygt 20 år. Vad var skälet till att det var viktigt för Bliwa att trots det ge sig in i ett systemskifte redan nu?
— Skälet är att vi ville vara ännu vassare och ännu mer relevanta än vad vi är i dag. Så det fanns ett proaktivt syfte med bytet. Vi vill byta för att fortsätta att vara relevanta. Det nya systemet klarar ännu större volymer och ger oss ännu bättre flexibilitet vilket gör att vi till exempel kommer att kunna ta in ny affär mer effektivt. Även för våra nuvarande kunder blir det förbättringar.
Du nämner möjligheten att ta in nya affärer. Kan du säga några möjliga affärer som du ser framför dig?
— Vi märker ett ökat intresse för det vi gör. Personrisk — risker som gäller människor — får allt fler upp ögonen för. Jag kan inte berätta om några konkreta affärer som är på gång, men det finns absolut ett tydligt ökat intresse för att ha med oss att göra. Vi ses som en väldigt intressant samarbetspartner bland annat när det gäller risken för människan i tjänstepensionen. Det är där vi är väldigt vassa och det finns inget behov av att bredda det. Samtidigt gör fokuseringen oss snabba och flexibla, jag liknar oss gärna vid en speedboat istället för en atlantångare.
Bliwa har tidigare lyft fram behovet av att kunna kommunicera direkt med slutkunden på ett bättre sätt. Vad kan du berätta mer om det i dag?
— Ur vårt perspektiv är det något som vi behöver utveckla, tillsammans med gruppföreträdaren. Situationen förändras efter hand för den som är försäkrad. Det sker löneförändringar, man gifter sig, man får barn och alla de förändringarna leder till nya behov i försäkringslösningarna. Vi behöver förädla relationen även med individen för att se till att personerna är rätt försäkrade, och där finns givetvis också en intressegemenskap med gruppföreträdaren. Nu har vi den tekniska lösningen ”Behovsguiden” för att underlätta medvetenheten om försäkringsbehoven. Där jobbar vi aktivt och ökar nu arbetet för att se till att individen verkligen är rätt försäkrad. Vi är på väg in i en ny aktivitet under våren där vi fokuserar på sjukförsäkring, Poängen är som sagt att se till att individen ska vara rätt försäkrad. Det finns ett individperspektiv även om vi inte jagar en individmarknad.
Vad tänker du om framtiden för Bliwa? Vad händer resten av året och framöver?
— 2025 är ett spännande år. Vi har tre perspektiv: Omvärldsläget, vårt inre liv och affärsutvecklingen. När det gäller omvärldsläge ser vi en kraftigt ökad osäkerhet på världspolitiska arenan, som ger avtryck på kapitalmarknaderna. För oss som ömsesidigt bolag gäller det att se till att vi är rätt positionerade på kapitalmarknaderna. Världen har tidigare internationaliserats, nu går vi mot ökad regionalisering. Osäkerheten innebär också att det finns ett uppdämt behöva av trygghetslösningar. Vi ser också ett kraftig ökat intresse för vårdförsäkringar. En förändring i omvärlden som påverkar oss är ny reglering. I oktober förändras arbetslöshetsförsäkringen och det leder till behov av nya inkomstförsäkringar. När det gäller regelverksprojekt generellt är det viktigt att det inte stanna vid ett bara vara ett projekt bara för att uppfylla nya regelverk utan det måste lika mycket ses ur ett affärsperspektiv. Det perspektivet är otroligt viktigt.
— Jag ser också ett behov av många kvalificerade rekryteringar. Vi har en väldigt god förmåga att rekrytera specialistkompetens och har också en sådan marknadsposition och volym så att vi nästan blir självrekryterande till följd av vårt namn och de personer vi redan har internt. Den positionen skapar också en stolthet.
— När det gäller affärsutvecklingen håller vi på att titta på några riktigt spännande grejor som jag inte har möjlighet att berätta om riktigt än. Men det finns som sagt ett stort intresse på marknaden från olika håll. Många är nyfikna på oss inom tjänstepension, och den påfarten kanske kommer mer från förmedlarhåll och företagshåll. Men det finns också ett intresse från organisationsmarknaden för att utveckla, nya samarbeten som kan bli spännande.
— Våra produkter kommer vi alltid att försöka vidareutveckla. Vi ska vara snabba att möta kundernas utvecklade behov, och ska alltid jobba med anpassning — och göra det snabbare än alla andra. En av de saker vi ser på är att slipa vårdförsäkringen så att den blir ännu bättre. Det är viktigt att se på hur vi kan ha ännu mer kundanpassade och utvecklade kunderbjudanden. Det samma gäller inkomstförsäkringen. Vi har ett öppet sinne och kommer att lyssna in kundernas förväntansbild och fungera som en dynamisk samarbetsparter.
— Vi kommer att fortsätta vår utvecklingsresa, vi kommer att växa. Men vi ska växa med klokskap. Jag räknar med att vi kommer att ta marknadsandelar under 2025, det är helt i linje med vår plan. Vi ska växa samtidigt som vi håller fast vid att det är personrisk vi ska jobba med.
Vilka faktorer tänker du är mest är relevanta för Bliwas utveckling och framtida framgång?
— Det är de tre byggklossarna: Stabilitet i kapitalmassan, bra it-infrastruktur som gör att vi kan ha en rationell drift, och att vi alltid ser till att vara specialister på vårt område.
— Sedan tittar vi också på hur vi kan jobba för att befrämja anställningsbarhet, inte minst bland unga. Vi kommer in med vårt erbjudande där personer har blivit anställda. Därför ligger det i vårt större intresse att personer som i dag är utanför arbetsmarknaden kommer in på den och i förlängningen blir kunde till oss. Det behövs en bredare dialog ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Hur ser ungdomars självbild ut? Ska man våga söka jobb trots att man kanske inte uppfyller alla krav i en annons.
Slutligen — vad tänker du gör dig till en bra ledare för Bliwa?
— En sak, om jag försöker gå utanför mig själv, är att jag är nyfiken. Jag har en genuin nyfikenhet — samtidigt som jag också älskar att bli överraskad. Jag tycker om det som andra ser som utmaningar, det ser jag ofta istället som en utvecklingsmöjlighet. Sedan uppfattar jag också mig själv som en god lyssnare. Att lyssna är ett sätt att få utlopp för sin nyfikenhet.
Var ser du att du har den största förbättringspotentialen som ledare?
— Det ska väl alltid finnas möjlighet till förbättringar. Det enda jag säkert vet är att jag aldrig kan hitta det slutläget där det inte går att förbättra något, utan det kommer alltid att finnas utvecklingspotential, även om det kommer att variera över tid. Det jag aldrig kommer att vara bäst på är att kunna förstå exakt vad kunderna söker hos oss, det är en ständig resa. Jag hoppas att alltid bli lite bättre på att förstå vad som är ett relevant bidrag till kunderna.
Fakta om Bliwa
Bliwa Livförsäkring bildades 2003, i efterdyningarna till upplösningen av Förenade Liv-samarbetet. Bolaget är ömsesidigt ägt och är fokuserat på personförsäkring genom gruppförsäkringslösningar.
Under 2024 hade Bliwa en premieintäkt före avgiven återförsäkring på 1 244 miljoner kronor, att jämföra med 994 miljoner kronor år 2023. Resultatet uppgick till 102 miljoner kronor jämfört med 25 miljoner kronor år 2023. Totalavkastningen i Bliwa Livförsäkring uppgick till 5,3 procent.
I ledningsgruppen iungår: VD Johan Barrefelt, vice VD och och chef för försäljning Johan Gunnarson, chef för utveckling och erbjudande Susanna Malmsten, chef för juridik och governance Åsa Petersson Bergsten, chef för finans och ansvarig för hållbarhet Jessica Ingeson, chef för kund och kommunikation Lotta Gren och chefaktuarie Markus Sjöström.
I styrelsen ingår ordförande Bengt-Åke Fagerman och ledamöterna Maritha Lindberg, Niklas Hjert, Jan Ahlström och Elisabeth Wisén samt arbetstagarrepresentanterna Linda Noorizadeh Kihlstrand och Fanny Hellsing.
Vid utgången av år 2024 hade Bliwa 122 anställda och 858 000 försäkrade.