Nytt kollektivavtal på plats mellan FAO och Forena

• ”Vi kan inte vara annat än nöjda”, säger Forenas förbundsordförande Anders Johansson.
Ett nytt centralt kollektivavtal har nu träffats mellan arbetsgivarorganisationen FAO och fackförbundet Forena. Avtalet gäller perioden 1 april 2025 – 31 mars 2027.
Enligt Forena följer det nya avtalet det så kallade märket på arbetsmarknaden, på 6,4 procent.
Avtalsvärdet är fördelat på 3,4 procents ökning av löneutrymmet första året och 3,0 procent det andra året. Samtidigt ökar de individuella avsättningarna under 2025 med 0,4 procent respektive 0,1 procent inom FTP1, och 0,3 procent inom FTP2. År 2026 blir ökningen 0,2 procent i både FTP1 och FTP2. I de lokala löneavtalen ska parterna därmed förhålla sig till att den normerande nivån på löneökningar är 3,1 procent i år och 2,8 procent nästa år.
Den ökade avsättningen till pensionerna sker redan i april 2025.
Forena och FAO är även överens om en flerårig plan för fortsatta avsättningar till pensioner, med det gemensamma målet att komma upp till 2 procent extra utöver den nuvarande procentuella avsättningen till tjänstepension
— Den här avtalsrörelsen har gett medlemmarna möjligheter till både en bra lönerevision och bättre pensioner. Mer pengar i plånboken både nu och sen med andra ord. Vi kan inte vara annat än nöjda. Det är bra att parterna tar gemensamt ansvar och tryggar pensionerna. Med de här extra avsättningarna blir det möjligt för fler att faktiskt själv välja hur och när man vill trappa ner eller sluta arbeta. Att gå i delpension är ju en uppskattad förmån vi har i kollektivavtalet, säger Anders Johansson, Forenas förbundsordförande och förhandlingsledare i avtalsrörelsen, i en kommentar.
Det så kallade märket sätts av parterna inom industrin, och kan beskrivas som ett riktmärke för vad ökade löner och andra förbättringar får kosta. I försäkringsbranschens kollektivavtal står det att märkessiffran ska följas över tid.
— Men i försäkringsbranschen tillämpar vi också lokal lönebildning vilket innebär att förutsättningar på arbetsplatsen kan påverka löneutvecklingen. Dessutom har vi individuell lönesättning och i lönedialogen är det din arbetsinsats som avgör vad du får – inte märket, säger Jouni Ketola, tillförordnad förhandlingschef på Forena, i sin kommentar.
Att det centrala avtalet nu är klart innebär att det inom kort startar lokala förhandlingarna.
Som en del i överenskommelsen om högre pensioner avvecklas det obligatoriska familjeskyddet i pensionsavtalet från den 1 januari 2026.
— En förhandling är alltid ett givande och tagande. Vi är nöjda med resultatet eftersom vi vet att pensioner är en jätteviktig fråga för våra medlemmar. De värdesätter högt att veta att det finns en ekonomisk trygghet den dag de går i pension, oavsett om pensionen ligger långt fram i tiden eller infaller rimligt snart, säger Anders Johansson.
Forena och FAO har också kommit överens om att tillsätta en arbetsgrupp för att se över och modernisera det medbestämmandeavtal som reglerar de anställdas inflytande och delaktighet på arbetsplatsen.
— Vi jobbade gemensamt med vårt Arbetsmiljöavtal och det var mycket positivt. Nu ser vi fram emot att ett bra samarbete även med detta avtal, säger Anders Johansson.
Kollektivavtalen för de anställda på Folksam och LO/TCO Rättskydd är ännu inte klara. Forena förhandlar där med arbetsgivarorganisationen Fremia.
Förutom nytt kollektivavtal mellan FAO och Forena har även avtal träffats mellan FAO och Sacoförbunden Akavia och Sveriges Ingenjörer.
FAO säger i sin kommentar att de nya avtalen underlättar det fortsatta arbetet med att verka för en anslutning av FAO:s medlemsföretag till huvudavtalet om trygghet, omställning och anställningsskydd som träffades år 2022 mellan Svenskt Näringsliv och PTK:
— Utöver stärkta pensionsavsättningar innebär överenskommelsen att parterna förberett för att i framtiden kunna ansluta försäkringsbranschen till Huvudavtalet. Därigenom tar vi ansvar för branschens långsiktiga attraktionskraft, säger FAO:s förhandlingschef Tommy Rastas i en kommentar.