Länsförsäkringar: Otillräckligt förslag om avdrag för riskskatt

• ”Länsförsäkringar Bank AB står för en oproportioneligt stor del av inbetald riskskatt”, heter det i yttrandet undertecknat av LFAB:s VD Mathias Collén.
Förslaget om ett grundavdrag för riskskatten för kreditinstitut är visserligen ett steg i rätt riktigt — men det räcker inte! Det framför Länsförsäkringar i ett yttrande över promemorian om grundavdraget för riskskatten, och påpekar också att riksdagen tidigare i ett tillkännagivande slagit fast att det en riskskatt för banker med lokal förankring som i huvudsak riktar sig till hushåll och mindre företag inte är motiverad.
Länsförsäkringar Bank är en av de banker som — på grund av sina volymer — påverkas av lagen om riskskatt för kreditinstitut. Under förra året betalade banken 258 miljoner kronor i riskskatt.
Därför är det inte så konstigt att Länsförsäkringar har inkommit till finansdepartementet med ett särskilt yttrande över den promemoria från januari där det har tagits fram förslag på ett grundavdrag i lagen om riskskatt för kreditinstitut. Förslaget innebär i korthet att ett grundavdrag införs i lagen om riskskatt för kreditinstitut, som beloppsmässigt motsvarar det gränsvärde för skattskyldighet som gäller för det aktuella beskattningsåret. Samtidigt föreslås i promemorian att skattesatsen för riskskatten höjs från 0,06 till 0,07 procent av beskattningsunderlaget vid årets ingång.
Länsförsäkringsbolagens Förening säger nu i sitt yttrande att man välkomnar förslaget om ett grundavdrag, men framhåller samtidigt att det inte räcker. I yttrandet påpekas också att skatteutskottet, när den nuvarande riskskatten infördes, slog fast att det inte var motiverat med en riskskatt för banker med lokal förankring som i huvudsak riktar sig till hushåll och mindre företag — en formulering som nästan låter skräddarsydd för Länsförsäkringar Bank.
Så här skriver Länsförsäkringsbolagens Förening i sitt yttrande:
— Länsförsäkringsbolagens Förening menar dock att förslaget om grundavdrag inte är tillräckligt långtgående för att begränsa de oproportionerligt hårda konsekvenserna som riskskatten medför för Länsförsäkringar Bank och dess kunder. Länsförsäkringsbolagens Förening uppmanar därför regeringen att, i likhet med riksdagens tidigare tillkännagivande, föreslå ytterligare lagändringar i syfte att riskskatten inte ska drabba lokal förankrade banker.
Yttrandet har undertecknats av Länsförsäkringar AB:s VD Mathias Collén i egenskap av styrelseledamot i Länsförsäkringsbolagens Förening.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av LF Banks yttrande.