Skandia: Livslängden fortsätter att öka i hela landet

• ”Den som arbetar i en miljö som stöttar hälsa, återhämtning och rörelse kan räkna med fler friska år”, säger Gabriel Lundström.
Livslängden fortsätter att öka i stort sett i hela landet visar en ny rapport från Skandia. I rapporten lyfter Skandia fram arbetslivets betydelse när det gäller åldrandet.
Skandia presenterade på torsdagen en ny rapport med titeln ”Lev längre” som visar att livslängden i Sverige fortsätter att öka.
Enligt rapporten gäller livslängdsökningen i stort sett hela landet, men det finns tydliga skillnader mellan könen, regionerna och hur livslängden utvecklas från olika åldrar.
Som särskilt avgörande beskrivs perioden mellan 50 och 65 år.
De personer som i dag är 50 år kan förvänta sig att leva till i genomsnitt 83,5 års ålder som man, och till 86,1 års ålder som kvinna.
Har man väl passerat 65 år, ökar den förväntade livslängden ytterligare till totalt 87,0 år för män och 88,5 år för kvinnor. Det innebär med andra ord upp till 3,5 extra levnadsår jämfört med vad man kunde räkna med vid 50-årsåldern.
— Det är tydligt att arbetslivet spelar en ny roll i vårt åldrande. Den som arbetar i en miljö som stöttar hälsa, återhämtning och rörelse kan räkna med fler friska år, säger Skandias hållbarhetschef Gabriel Lundström i en kommentar.
Skandia menar att arbetslivet nu måste ta en större roll i att förlänga de friska åren. Genom att skapa arbetsmiljöer som gynnar både fysisk och psykisk hälsa kan arbetsgivare bidra till ett längre och mer hållbart arbetsliv, menar Skandia.
Skandia efterlyser också ett ökat fokus på förebyggande hälsa både från politiskt håll och från arbetsgivarna.
Rapporten visar att investeringar i hälsosamma arbetsmiljöer ger stor avkastning, inte bara för individen utan också för företaget och samhället i stort i form av lägre sjukfrånvaro, högre produktivitet och ett längre arbetsliv.
– Arbetsgivare har en nyckelroll. Genom att bygga in förebyggande hälsa i arbetsmiljön – allt från att minska stress till att uppmuntra rörelse och samtal – kan man inte bara bidra till ett friskare arbetsliv, utan också stärka sin attraktivitet som arbetsgivare, säger Gabriel Lundström.
I rapporten lyfter Skandia även bland annat fram vikten av att inspireras av så kallade ”blå zoner”, platser där människor lever särskilt länge och med god hälsa.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av rapporten.