ARN: Gjensidige ska betala för kläder som stals i tvättstugan

Försäkringstagarens kläder blev stulna i tvättstugan. Gjensidige ville inte betala ut skadeersättning, eftersom det inte gick att visa att det hade ägt rum ett inbrott. Men Allmänna reklamationsnämnden menar att ersättning ska betalas ut ändå, eftersom försäkringstagaren hade en allriskförsäkring. 

I september förra året fick försäkringstagaren en chock när hon gick ned i tvättstugan för att hämta sin tvättade kläder. 

Det fanns inga tecken på att dörren brutits upp, så hon misstänkte att någon med nyckel kunde ha varit framme och stulit kläderna ur torkskåpet.  

Hon anmälde stölden till försäkringsbolaget, som sade nej till att ge ut ersättning. Gjensidige menade nämligen att man inte kunde ersätta de stulna kläderna, eftersom försäkringsvillkoren för egendomsförsäkringen bara ger ut ersättning om någon brutit sig in med våld och stulit något. 

Försäkringstagaren vände sig till Allmänna reklamationsnämnden, som nu har beslutat att rekommendera att skadan ska regleras. 

Allmänna reklamationsnämnden håller med försäkringsbolaget om att det bara går att få ersättning under egendomsförsäkringen om någon brutit sig in med våld. Däremot anser nämnden – till skillnad från Gjensidige – att skadan täcks av allriskförsäkringen som ingår i försäkringstagarens hemförsäkring. ARN rekommenderar därför Gjensidige att betala ut skadeersättning. Så här formuleras detta av nämnden: 

– Enligt momentet allriskförsäkring ersätts skada på försäkrad egendom genom plötslig och oförutsedd händelse. Enligt nämndens bedömning är den aktuella händelsen – stöld av kläder ur en låst tvättstuga – både plötslig och oförutsedd i försäkringsvillkorens mening. Gjensidige Försäkring ska därför rekommenderas att reglera skadan med utgångspunkten att det föreligger ett försäkringsfall och med tillämpning av villkoren i övrigt.

8 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048