Försäkringarna du bör se över om det blir en hård brexit

Om det blir en hård brexit bör europeiska konsumenter kontrollera sin motorförsäkring, vårdförsäkring och reseförsäkring innan man åker till Storbritannien. Branschorganisationen Insurance Europe presenterar i dag en checklista för konsumentförsäkringar i händelse av en brexit utan utträdesavtal.

Blir det en hård brexit eller inte? Skjuts Storbritanniens utträde ur EU upp? Blir det någon brexit överhuvudtaget?

Frågorna hopar sig kring det förvirrande politiska läget när det gäller Storbritanniens våndor inför brexit och utträdesavtalet. Samtidigt kryper brexitdatumet allt närmare. På fredag händer det — om det nu inte blir ett beslut om att skjuta upp hela processen.

En hård brexit — det vill säga ett utträde ur unionen utan något som helst utträdesavtal — är inte på något sätt utesluten.

Och blir det en hård brexit, då kan man inte ta för givet att försäkringar gäller i Storbritannien för EU-medborgare på samma sätt som hittills.

Den europeiska branschorganisationen Insurance Europe har gjort en sammanställning av vilka försäkringar som kan komma att påverkas mest av en hård brexit.

Några av de försäkringstyper konsumenter bör hålla koll på är, enligt Insurance Europe, motorförsäkringar, vårdförsäkringar och reseförsäkringar. I dag kan bilförare inom EU åka till Storbritannien utan problem, men blir det en hård brexit bör man kontrollera med sitt försäkringsbolag om det kan behövas ett grönt kort. Det EHIC-kort — där EHIC står för European Health Insurance Card — som gäller inom hela EU i dag kan bli värdelöst i Storbritannien efter en hård brexit. Därför finns det anledning att se över skyddet i reseförsäkringar och vårdförsäkringar för att säkerställa att man inte riskerar att stå utan vård på resa i Storbritannien.

Här hittar du hela checklistan för konsumenter i händelse av en hård brexit.

26 mars, 2019
Gunnar Loxdal