Brummer Life förlorade i skattetvist om 18 miljoner kronor

Brummer Life nekas skatteavdrag på 18,2 miljoner kronor. Det står klart sedan Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte ge prövningstillstånd i en skattetvist. 

Tvisten handlar om Brummers avdrag för nedskrivning av goodwill. Goodwillposten uppstod 2011, då Brummer förvärvade ett försäkringsbestånd från Folksam Fondförsäkringsaktiebolag. 

I en första vända underkände Skatteverket deklarationen för Brummer Life, där bolaget velat skriva ned goodwillposten till 0. Skatteverket underkände deklarationen med motiveringen att goodwillposten inte ingick i den verksamhet som avser försäkringsbolagets egna rörelse, utan istället i förvaltningen av försäkringstagarnas kapital. Eftersom det inte förekommer någon inomstbeskattning på förvaltningen av försäkringstagarnas kapital är det , enligt Skatteverket, inte heller möjligt att medges skatteavdrag.  

Brummer överklagade i två vändor till domstol – men domarna har inte velat ändra på Skatteverkets beslut. I och med Högsta förvaltningsdomstolens beslut att inte ge prövningstillstånd, är möjligheten ute för Brummer Life att få rätt. 

Högsta förvaltningsdomstolens beslut meddelades i går den 6 september. 

Du kan ta del av kammarrättens dom genom att klicka här

7 september, 2016