Capitalis stämmer två tidigare anställda på 2,8 Mkr

Capitalis har stämt två tidigare anställda på sammanlagt 2 844 000 kronor. Enligt Capitalis har de båda tagit dokument med företagshemligheter i samband med att de slutade.

Under förra året beslutade Capitalis Försäkringsmäklare AB att bli franchisetagare hos Söderberg & Partners. Därmed blev beslutet att Capitalis skulle flytta sin personal i Halmstad till Söderberg & Partners kontor.

De två anställda på kontoret meddelade att de inte var intresserade av att följa med vid flytten. De två blev – efter förhandlingar med Finansförbundet – uppsagda på grund av arbetsbrist. Senare blev de istället anställda i ett konkurrerande företag.

Enligt stämningsansökan tog de två anställda med sig företagshemligheter från Capitalis i samband med att de slutade. Det handlade bland annat om kundregister och produktinformation som, enligt Capitalis undersökningar, skickades med e-post till privata e-postadresser. Capitalis menar att de också avslöjat företagshemligheter för sin nya arbetsgivare.

Kundregistren har därefter – enligt stämningsansökan – använts för att rekrytera över befintliga kunder i Capitalis till den nya arbetsgivaren. Av Capitalis dokumentation framgår också att de två anställda i januari i år bjudit in Capitalis kunder till kundinformation hos den nya arbetsgivaren – trots att de då fortfarande var anställda hos Capitalis.

Flertalet av Capitalis kunder i Halmstad har enligt Capitalis nu gått över till att bli kunder hos det nya företaget. Capitalis uppskattar skadan till minst 1,9 miljoner kronor. Till det kommer ett allmänt skadeståndskrav mot de tidigare anställda.

21 oktober, 2016
Gunnar Loxdal
0706946048