Folksam: Så kan vi få ned antalet sjukdagar

Bättre insatser från Försäkringskassan krävs för att minska antalet sjukdagar. Det skriver Folksam i en färsk rapport. 

I dag publicerar Folksam sin rapport ”Välfärdstendens”.

Den första delen av rapporten har fokus på sjukfrånvaro. Enligt Folksam är det inte ett ouppnåeligt mål att komma ned i maximalt nio sjukdagar per år senast år 2020.

Men det sker inte av sig självt, utan kräver högre kvalitet på handläggningen från Försäkringskassan, menar Folksam. Detta gäller särskilt hur Försäkringskassan gör när man bedömer arbetsoförmåga. 

Folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman säger i en kommentar i ett pressmeddelande att Försäkringskassan blivit sämre på att arbeta med rehabilitering de senaste åren, vilket är en förklaring till att sjukfrånvaron stigit. 

– Försäkringskassan medger att ökningen av sjukfrånvaron till stor del beror på brister i deras egen handläggning och villkorstillämpning. Förklaringen till den kraftiga nedgången av antalet nystartade sjukfall mellan 2008 och 2011 är att man då striktare tillämpade rehabiliteringskedjans villkor, vilket man misslyckats med efter det.

I dag har vi i Sverige i genomsnitt elva sjukdagar per anställd. Antalet sjukdagar har varierat kraftigt över tid. År 1988 låg sjukpenningtalet på hela 25 dagar per år, år 2010 låg sjukpenningtalet så lågt som sex dagar. 

För att läsa hela Folksams rapport – klicka här

3 november, 2016