Alectas premiehöjning 2017 ökar företagens kostnad med 800 Mkr

Alecta har beslutat att höja premierna för sjukförsäkring och premiebefrielse. Bolaget uppskattar att företagens kostnader för dessa försäkringar därmed stiger från 1,2 miljarder kronor till 2,0 miljarder kronor under 2017. Med andra ord innebär det en kostnadsökning för näringslivet på 800 miljoner kronor. 

Enligt Alecta höjs premierna till följd av ökad sjuklighet och minskat överskott för riskförsäkringarna. 

– Vi har de senaste åren sett ökade sjuktal och justerar nu återigen våra premier, säger Fredrik Palm, produktchef och chefaktuarie på Alecta, i bolagets pressinformation.

I förändringen av premienivåerna ingår även att premiereduktionerna, som de senaste åren getts med 75 procent, minskas till 65 procent för 2017. 

Samtidigt sänks premien för Alectas TGL med 11 procent, från 36 kronor till 32 kronor per månad och anställd. 

Parallellt med beslutet om de ändrade riskpremierna, har Alecta beslutat att vid årsskiftet värdesäkra de förmånsbestämda pensionerna med 0,59 procent. Samma höjning gäller för fribreven. Höjningen är lägre än inflationen som uppgått till 0,91 procent under mätperioden. Skillnaden beror på att det var oförändrade pensioner 2015, trots att inflationen då var negativ. Detta tar man alltså igen nu, genom att värdesäkringen i år blir lägre än inflationen.

9 november, 2016