Rött ljus för FI! Svensk Försäkring dissar det nya trafikljusförslaget

Gör om, gör rätt! Svensk Försäkring underkänner i sitt remissyttrande delar av Finansinspektionens förslag till nytt trafikljussystem för tjänstepensioner. 

Svensk Försäkring skriver att de föreslagna ändringarna i vissa delar är mycket långtgående och kräver mer analys, bland annat ur makroekonomisk synvinkel och för att säkerställa att de motsvarar den skyddsnivå som avses. 

Finansinspektionens underlag för att bedöma kapitalbehov är inte heller alltid relevant för svensk tjänstepensionsverksamhet, skriver Svensk Försäkring.

– Svensk Försäkring har i och för sig inga invändningar mot att modellen för trafik­ljuset justeras. Det är naturligt nu när den endast ska träffa tjänstepensions­verksamhet som omfattas av övergångsbestämmelserna samt tjänstepensionskassorna, säger Johan Lundström, chefsjurist på Svensk Försäkring, i ett pressmeddelande.

– Med de ändringar som föreslås kan det också ifrågasättas om företagen ges tillräcklig med tid för att på ett ordnat sätt anpassa sina system för riskhantering och göra eventuella omallokeringar i sina tillgångsportföljer, säger Johan Lundström.

21 november, 2016