KPA får sänkt totalbetyg i Söderbergs livbolagsanalys

En ny analys från Söderberg & Partners över livbolagens finansiella styrka visar att det ser ljusare ut för livbolagen. Det gäller dock inte KPA som får sitt betyg sänkt från grönt till gult. 

Enligt Söderberg & Partners är flera bolag försiktiga med att betala ut återbäring till kunderna. De livbolag som tillämpar återbäringsränta ligger alla – utom Skandia – under den historiska genomsnittsavkastningen.

– Livbolagens finansiella styrka bedöms överlag fortfarande vara god och därför klarar de flesta livbolagen av att fortsatt ta risk i sina portföljer utan att riskera att bli insolventa. Att räntorna nu verkar vända uppåt är bra för de flesta livbolagen. De är generellt känsligare för förändringar på skuldsidan, vilket leder till att räntehöjningar ökar solvensgraden, säger Kajsa Brundin, ansvarig för analyserna, i ett pressmeddelande.

En förändring som Söderberg har noterat är också att Skandia har höjt sin återbäringsränta från den 1 januari 2017 från 5 till 7 procent. Skandia har lyft fram alternativa investeringarna och aktietillgångarna som bidragande orsaker till den positiva utvecklingen.

12 januari, 2017