Vad hände, Alecta? Avkastningen 2016 hamnade under jämförelseindex

Under förra året låg avkastningen för Alecta Optimal på 5,8 procent, vilket är under Alectas jämförelseindex. Avkastningen i den förmånsbestämda portföljen uppgick till 5,1 procent. 

Alecta har en lång och stolt historia av att åstadkomma god avkastning med hjälp av sin filosofi för aktiva förvalning. Under de senaste fem åren har totalavkastningen för den premiebestämda produkten Alecta Optimal Pension varit 12,5 procent i genomsnitt per år. Inte illa! 

Men förra året gick det inte fullt lika bra. Då hamnade man på 5,8 procent vilket är 0,3 procentenheter under det jämförelseindex man har valt, Morningstar Blandfondindex SEK aggressiv. Avkastningen för Alectas förmånsbestämda försäkring har de senaste fem åren legat på 8,9 procent i genomsnitt, men sjönk till 5,1 procent under 2016. 

Inte undra på att VD Magnus Billing i sin presskommentar väljer att tala om hur nöjd han är med förvaltningen – om man räknar på fem års sikt! Samtidigt som han inte kommenterar förra årets avkastning med ett ord.

Så här säger han i pressmeddelandet från Alecta:

– Jag är stolt över Alecta Optimal Pensions långsiktiga avkastning under den senaste femårsperioden. Det känns också bra att vi nu har slutfört fastighetsaffären i USA och kan fokusera på att dra effektiviseringsfördelar i vår löpande fastighetsförvaltning. Vi nådde också nyligen en milstolpe med 10 miljarder kronor investerade i gröna obligationer. Jag tycker att det är utmärkt och helt naturligt att vi riktar delar av det förvaltade kapitalet till den typen av hållbara investeringar, säger Alectas vd Magnus Billing.

Nu kan man konstatera att Alecta fortfarande står starkt – trots att 2016 inte var ett lysande år för avkastningen. 

Solvensgraden uppgår till 166 (171) procent. Kollektiv konsolidering för förmånsbestämda försäkringar är på 149 (153) procent. Förvaltningskostnadsprocenten har sjunkit, till 0,09 (0,10).

Alecta passar också på att bekräfta att försäljningslikviden för försäljningen av de 22 amerikanska fastigheterna uppgick till 16 miljarder kronor. 

Alecta Optimal Pensions förvalsportfölj har 70 miljarder kronor i förvaltat kapital varav 63 procent är placerat i aktier. Det förvaltade kapitalet i Alectas förmånsbestämda försäkring uppgår till 697 miljarder kronor. 

13 februari, 2017