Svensk Försäkring: Trump och Brexit bidrog till minskade livpremier

Den politiska osäkerheten till följd av Brexit och presidentvalet i USA har bidragit till att premieinbetalningarna till svenska livförsäkringar minskade under 2016. Det skriver Svensk Försäkring i sin kommentar till branschstatistiken för fjärde kvartalet 2016 som presenterades i dag på morgonen. 

Totalt minskade premieinbetalningarna till livförsäkringar med 6 procent förra året. Inbetalda premier gick ned från 203 till 191 miljarder kronor.

Framför allt har engångspremierna till nyteckning minskat, nedgången har varit nästan 11 miljarder kronor. De årliga premierna har minskat med 0,8 miljarder kronor.

Premierna till kapitalförsäkring minskade under 2016 till 68 miljarder kronor jämfört med 84 miljarder kronor under 2015.

”Nedgången inom kapitalförsäkring kan hänga ihop med att 2016 har präglats av turbulenta börstider till följd av en stor politisk osäkerhet, inte minst till följd av Brexit och presidentvalet i USA. Osäkerheten gör det svårare att bedöma korrekta priser på risktillgångar och investerare söker sig då till säkrare placeringar än fonder, aktier och värdepapper”, skriver Svensk Försäkring.

Under perioden 2012–2015 ökade inbetalningarna till kapitalförsäkring. 

Privat pensionssparande har, inte överraskande, fortsatt att minska. År 2016 uppgick premierna till privata pensionsförsäkringar till 2,4 miljarder kronor jämfört med 3,6 miljarder kronor 2015. Detta har att göra med att från 2016 finns avdragsrätten för pensionssparande kvar endast för den som saknar tjänsterpension i sin anställning, och för enskilda näringsidkare.

Klicka här för att ta del av hela branschstatistiken. 

20 februari, 2017