Nytt lagförslag i dag om faktablad för paketerade sparförsäkringar!

Hur ska kunderna informeras om försäkringsbaserade paketerade investeringsprodukter? I dag lade regeringen fram en proposition om hur EU:s Priip-förordning ska bli svensk lag. 

Priip-förordningen antogs av Europaparlamentet och rådet den 26 november 2014. Förordningen ska börja tillämpas den 1 januari 2018.

Avsikten med de nya Priip-reglerna är att öka insynen och öppenheten för paketerade försäkringsbaserade investeringsprodukter för privatkunder. Förkortningen Priip står för ”Packaged Retail and Insurance-based Investment Products”.

Det företag som tar fram sådana produkter, ska också upprätta faktablad om produkterna.

I propositionen föreslås en ny lag som gör att EU-förordningen förs in i svensk rätt. Det framgår bland annat av propositionen att Finansinspektionen är behörig myndighet enligt EU-förordningen, Finansinspektionens tillsynsbefogenheter definieras liksom skadeståndsskyldighet för företag som utvecklar Priip-produkter. Det blir också följdändringar i offentlighets- och sekretesslagen.

Vad lagen däremot inte innehåller är detaljinformationen om hur faktabladen ska vara utformade.

Men inom kort väntas ett förslag från EU-kommissionen som reder ut detaljerna kring faktabladens utformning. På EU-språk kallas detta förslag för ”teknisk tillsynsstandard”, eller ”RTS” med en engelskspråkig förkortning.

Den svenska försäkringsbranschen ser med spänd förväntan fram emot EU-kommissionens förslag, eftersom det kan gälla vara eller icke vara för de svenska depåförsäkringarna. Det är nämligen inte alldeles givet att depåförsäkringar, där man kan köpa alla typer av marknadsnoterade värdepapper, är alldeles förenliga med den tekniska tillsynsstandard som föreslås av EU-kommissionen. 

Lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.

Klicka här för att ta del av hela propositionen!

28 februari, 2017