2,3 procents avkastning Q1 på Alectas förmånsbestämda pensioner

Under första kvartalet i år hade Alecta en avkastning på 2,3 procent på sin portfölj med förmånsbestämda pensioner. För Alecta Optimal uppgick avkastningen första kvartalet till 3,2 procent, framgår det av Alectas kvartalsrapport i dag på morgonen. 

Under den senaste femårsperioden har den premiebestämda försäkringen Alecta Optimal haft en totalavkastning på i genomsnitt 11,3 procent per år. Det är 3,2 procentenheter bättre per år än Alectas jämförelseindex under motsvarande period, meddelar Alecta. Just det senaste kvartalet låg man dock under jämförelseindex. De 3,5 procentens avkastning var 0,3 procentenheter sämre än jämförelseindexet. Alecta Optimal-portföljen uppgår till 75 miljarder kronor.

Den förmånsbestämda försäkringen har de senaste fem åren haft en avkastning på i genomsnitt 8,5 procent per år. Här avstår Alecta från att säga något om hur man förhåller sig till jämförelseindex, eftersom det utgår från branschens genomsnittliga totalavkastning som blir tillgänglig först senare i år. Det förvaltade kapitalet i Alectas förmånsbestämda försäkring uppgår till 710 miljarder kronor.

Alecta lyfter fram i sin kommunikation att man ökat sina investeringar i gröna obligationer. Ökningen uppgår till 5,2 miljarder kronor. Man har även anställt en hållbarhetsansvarig. 

– Kvartalet har bland annat präglats av ett ökat fokus på hållbarhet utifrån olika aspekter. Vi ökade våra investeringar i gröna obligationer med 5,2 miljarder kronor inklusive inledningen av andra kvartalet. En utmaning är fortfarande ett begränsat utbud inom detta investeringsområde. Alecta har under kvartalet även anställt en hållbarhetsansvarig och vi fortsätter arbetet med branschöverskridande hållbarhetsengagemang i både Sverige och EU, säger Alectas vd Magnus Billing i en presskommentar.

Alecta framhåller också – med all rätt – sina låga kostnader. Förvaltningskostnadsprocent för pensionsprodukter exklusive valcentraler uppgår till 0,06, meddelar bolaget stolt.

26 april, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048