Söderberg vill ge mer makt åt pensionsspararnas egna val

• Kajsa Brundin, hållbarhetsansvarig på Söderberg & Partners

Pensionsspararna bör i högre utsträckning än i dag få avgöra vilka värderingar som ska prägla investeringarna. Det skriver Söderberg & Partners VD Gustaf Rentzhog och hållbarhetsansvariga Kajsa Brundin i dag i en debattartikel i SvD Näringsliv, där man konstaterar att dagens begränsade flytträtt är det största hindret för att förverkliga ökad pensionsmakt. 

Söderberg & Partners har genomfört egna undersökningar av vilka preferenser pensionssparare har när det gäller pensionsinvesteringarna. 

När pensionssparare fick svara på frågan hur de skulle vilja att pensionskapitalet ska användas, utöver att skapa avkastning, kom frågan om barnarbete högst på listan. 52 procent vill vara säkra på att investeringarna går till företag som inte använder barnarbete, 38 procent svarade att man ville ha investeringar som främjar jobb i Sverige. Nära fyra av tio vill att pengarna ska användas till företag som skattar i Sverige. 

Debattartikeln mynnar ut i att de huvudsakliga hindren för ökad makt åt pensionsspararna, när det gäller inriktningen på investeringarna, är dagens begränsade flytträtt och parternas ovilja att förändra dagens system. Det finns också en utmaning i att skapa transparens. Författarna skriver avslutningsvis att man inte har ett färdigt system som kan rullas ut på marknaden, men att man tror att intresset finns för att öka pensionsspararnas inflytande på kapitalet. 

19 juni, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048