AMF: Var fjärde som flyttar tjänstepensionen vet inte om det

Var fjärde som flyttat sin tjänstepension från AMF uppger att de inte känner till att flytten har genomförts. Det visar AMFs granskning av flyttmarknaden för kollektivavtalad tjänstepension.

Enligt AMF:s rapport går flyttströmmarna i huvudsak går från traditionell försäkring till fondförsäkring, och från förvalsbolag till banker. Nästan en tredjedel uppger att de hamnat i en sparform som inte motsvarar de preferenser man säger sig eftersträva.

Vanligast är att flytt av tjänstepensionen har väckts av en bank i samband med ärenden som inte gäller pension. 

Under det senaste decenniet har flyttaktiviteterna inom kollektivavtalad tjänstepension ökat successivt, i takt med att flytträtt tillkommit inom allt fler avtalsområden. 

– Det är viktigt och självklart att kunderna ska kunna flytta sina tjänstepensioner. Det betyder inte att rådgivare och banker ska få flytta dem utan att kunderna vet om det eller till något som kunderna inte vill ha. Vi kommer fortsätta att bråka om det till dess att det upphör, säger Tomas Flodén, stabschef AMF, i en presskommentar. 

AMF:s undersökning omfattar 1 063 kunder som flyttat sin pension från AMF. Av dessa svarade 23 procent att de inte kände till att de flyttat sin pension. Detta är något färre än föregående år (27 procent). En majoritet av de som flyttat angav att de fått hjälp av sin bank, en finansiell rådgivare eller en annan tredje part med att genomföra flytten. Det främsta motivet var att samla det egna sparandet. Hälften av de tillfrågade hade inte gjort någon jämförelse av olika alternativ, och nästan var tredje (31 procent) hamnade i en sparform som inte motsvarade de egenskaper man sade sig föredra, vilket en minskning med runt tio procentenheter.  

4 juli, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048