FTF: Oroande att anställda läser jobbmejl på semestern

FTF – facket för försäkring och finans – presenterade i dag en undersökning som visar att 45 procent av de anställda i försäkringsbranschen läser jobbmejlen under semestern. ”Det här är oroande siffror”, säger FTF:s ordförande Anders Johansson i en kommentar. ”Semestern ska vara en frizon, inte en jour.”

Enligt FTF innebär det allt mer mobila arbetslivet att gränsen mellan jobb och privatliv suddas ut.

– Många är ständigt uppkopplade, både frivilligt och ofrivilligt. Om man ska vara tillgänglig under sin ledighet ska det vara överenskommet mellan chef och anställd, säger Anders Johansson.

24 procent av dem som svarat på enkäten tycker att det mest stressande med semestern är att den känns för kort. Varannan i undersökningen uppger att de har tre eller färre sammanhängande veckor semester. Många av dem skulle önska minst fyra veckor sammanhängande semester.

– Det finns risker med det gränslösa arbetslivet. Fritiden blir obetald arbetstid för många medarbetare och möjlighe­terna för återhämtning minskar. Om man dessutom aldrig får fler än två-tre semesterveckor i rad blir stressen påtaglig. Såväl arbetsgivarna som de anställda måste ta ansvar för att hitta rutiner för att följa upp den verkliga arbetstiden på arbetsplatsen, säger Anders Johansson i sin presskommentar.

Undersökningen genomfördes 29 maj – 9 juni 2017 och besvarades av 3 627 personer, samtliga anställda i försäkringsbranschen. 

16 augusti, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048