Collectum uppmanar till flytt av gamla pensionsmiljarder

Privatanställda tjänstemän förlorar uppskattningsvis 5,6 miljarder kronor under en tioårsperiod, på grund av onödigt höga pensionsavgifter och utebliven avkastning. Det skriver Collectum i dag på morgonen.

Det Collectum vill uppmärksamma med sin pressinformation är möjligheten att flytta gamla tjänstepensionspengar till de försäkringslösningar som Collectum har handlat upp på senare tid.

Upphandlingarna har pressat priserna på försäkringslösningarna, men fortfarande ligger mycket pengar kvar i de gamla dyrare lösningarna.   

Möjligheten att flytta till nya upphandlade lösningar har funnits sedan 2007. Hittills har ungefär 24 procent av tjänstemännen flyttat sina gamla pengar. Det innebär att drygt 50 miljarder kronor ligger kvar i gamla försäkringar med högre avgifter. 

– Många fler borde flytta sin tjänstepension till ett sparande med lägre avgifter. En procentenhet lägre avgift kan ge upp till en femtedel mer i framtida pension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, i en presskommentar.

– Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen. Genom att flytta pengarna till upphandlade fonder kan mer pengar gå till den egna pensionen, i stället för att försvinna som höga avgifter och utebliven avkastning, säger Tomas Carlsson.

Collectum har upphandlat tjänstepensionsförvaltare vid hittills tre olika tillfällen. Sedan den första upphandlingen 2007 har den genomsnittliga avgiften minskat med 72 procent. Under hösten påbörjas en fjärde upphandling.

5 oktober, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048