Marsh förlorade i miljontvist om moms på utlandstjänster

Marsh har förlorat i domstol i ett ärende där man överklagat Skatteverkets beslut om moms. Marsh tvingas nu betala moms på utlandstjänster på 1,4 miljoner kronor och därutöver ett skattetillägg på 277 000 kronor för att man anses ha lämnat oriktiga uppgifter.  

Tvisten med Skatteverket gäller indirekt om frågan om exakt vilken typ av tjänster inom försäkring som är momsbefriade.

Marsh Försäkringsmäklare AB momsgrupp hade överklagat Skatteverkets beslut att påföra utgående skatt för momsgruppens förvärv av tjänster i utlandet, och krävde också att beslutet om skattetillägg skulle undanröjas. Totalt 

Bakgrunden är att Marsh i Sverige har köpt vissa tjänster från systerbolag i andra länder. Eftersom det handlar om finansiella tjänster – exempelvis försäkringsförmedling eller tjänster med anknytning till försäkringstransaktioner – så bör de vara momsbefriade, argumenterade Marsh i sitt överklagande. 

Marsh protesterade också mot Skatteverkets beslut om skattetillägg som drabbade Marsh – enligt Skatteverket för att Marsh lämnat oriktiga uppgifter. 

Men invändningarna från Marsh övertygade inte Förvaltningsrätten i Stockholm. 

Domstolen beslutade istället i sin dom att helt och hållet gå på Skatteverkets linje. Köpen av tjänster från koncernbolag i andra länder är inte av den karaktären att de ska fara momsbefriade, menar domstolen. Så här heter det bland annat i domen: 

– Rätten bedömer sammanfattningsvis att utredningen ger stöd för att de tjänster som koncernbolagen har tillhandahållit inte omfattar uppsökande av nya kunder och sammanförande av dessa med potentiella försäkringsgivare. Såvitt framgått har istället Marsh AB utfört samtliga de moment som utgör sådan verksamhet. De tjänster som koncernbolagen tillhandahållit är följaktligen inte undantagna från skatteplikt. 

Domstolens slutsatsen blir också att Marsh tidigare har lämnat felaktiga uppgifter och därför måste betala skattetillägg. 

Här kan du som har ett Sak & Liv Premium-abonnemang läsa hela domen från förvaltningsrätten.

23 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048