FI: Livbolagen betalar ut för hög pension i ett läge med låg ränta

• Marknadsränta för en svensk statsobligation med tio års löptid

De låga räntorna skapar utmaningar för pensionsbolag med garanterad avkastning, konstaterar Finansinspektionen i en färsk rapport. Ett av problemen är att traditionell hantering av överskott kan leda till försvagad solvens på grund av alltför stora pensionsutbetalningar. 

Enligt Finansinspektionen kan traditionella metoder för hantering av överskott leda till att företagens solvens försvagas över tid i ett mer långvarigt lågränteläge. Det beror på att överskottshanteringen leder till allt för stora pensionsutbetalningar.

I sin analys visar FI hur mycket överskottshanteringen kan bidra till att försämra företagens solvens i ett långvarigt lågränteläge. De företag som har en hög andel fribrevslagda försäkringar, eller försäkringar vars garantiräntor inte kan justeras, är de som är mest sårbara, konstaterar FI i rapporten.

– Problemet med en generell återbäringsränta är alltså att den inte tar hänsyn till hur ränteförändringar påverkar enskilda försäkringar. Den fördelar i stället kapitalavkastningen lika efter storleken på försäkringskapitalet. Detta leder till att räntesänkningar gynnar försäkringstagare med kort tid kvar till pensionsutbetalning, till nackdel för företagets solvens och yngre försäkringstagare, skriver FI i rapporten. 

FI föreslår i sin analys alternativa modeller för överskottshantering, som skulle kunna minska de negativa solvenseffekterna av pensionsutbetalningar i en lågräntemiljö.

Här hittar du Finansinspektionens analys

14 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048