PTK och KFO tecknar nytt femårigt tjänstepensionsavtal

PTK meddelar i dag att man har kommit överens med KFO om förändringar i pensionsavtalet. Avtalet gäller från och med den 1 januari 2019, och avtalsperioden är på fem år.

Enligt PTK innebär det nya pensionsavtalet att många av PTK-förbundens medlemmar får en förstärkt pension. Avsättningen till den kompletterande ålderspensionen höjs från 2 procent till 2,1, och familjeskyddet finansieras av arbetsgivaren. Avtalet kommer samtidigt bli enklare att administrera för KFO:s medlemsföretag.

Folksam blir försäkringsgivare för den nya formen av KTPK-egenpension.

– Förhandlingarna med KFO har förts i en konstruktiv anda och vi är nöjda med utfallet som gagnar både PTK-förbundens medlemmar och KFO:s medlemsföretag, säger PTK:s förhandlingsledare Jaan Kolk i en presskommentar.

PTK:s och KFO:s pensionsavtal innebär att den som är född 1981 eller senare omfattas av ITP 1. För dem som är födda 1980 eller tidigare gäller pensionsplanen KTP 2 som i huvudsak motsvarar ITP 2. De förändringar som PTK och KFO nu har kommit överens berör KTP 2 och den kompletterande avgiftsbestämda delen av pension, som benämns som ITPK i ITP 2 och som KTPK i KTP 2.

De avtalsområden som omfattas av det nya avtalet är främst industri- och tjänsteföretag, fristående skolor, förskolor och fritidshem, verksamheter inom hälsa, vård och omsorg samt ideella organisationer.

16 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048