Alecta siktar på tvågradersmålet för sina investeringar

Alecta har för avsikt att börja investera med utgångspunkt från klimatmålet med högst två graders temperaturhöjning, meddelade VD Magnus Billing vid SvD Insurance Summit under onsdagen.

I sitt anförande på SvD Insurance Summit berättade Magnus Billing framförallt om arbetet inom EU med att införa regelverk för hållbarhet i den europeiska finansbranschen. Magnus Billing satt, som ende svensk med i EU-kommissionens expertgrupp High Level expert Group on Sustainable Finance, som tidigare i år presenterade sin slutrapport med rekommendationer för en långsiktigt hållbar finansbransch.

Magnus Billing nämnde även att Alecta just nu arbetar intensivt för att applicera Parisavtalets tvågradersmål på sin aktieportfölj. Framöver kommer Alecta även att se över möjligheten att gå igenom bolagets övriga placeringar.

– Vi kommer att för var och en av våra investeringar att ställa oss frågan: Hur förhåller sig denna investering till tvågradersmålet?, berättade Magnus Billing.

Avsikten är också att genomföra ett stresstest av investeringsportföljen ur klimatsynvinkel, som en del i riskarbetet, vilket kommer att redovisas för första gången för Alectas styrelse i december.

– Det kommer att bli jättespännande att se vilken effekt vår genomgång får, sade Magnus Billing.

Han betonade också att tvågradersmålet för Alectas placeringar inte handlar om att sänka kravet på avkastning:

– Vi är inte beredda att avstå från avkastning, och det handlar inte heller om att avstå från avkastning. Avkastningen går först för oss, och vi har en tro på att detta är en väg att säkerställa en hållbar avkastning över tid.

4 oktober, 2018
Gunnar Loxdal