Protector inför undantag för silverfiskar i villkoren

Tidigare i veckan berättade norska Protector att man tvingats till omfattande reserveringar mot bakgrund av ökande angrepp från insekten långsprötad silverfisk. Nu meddelar Protector att man inte längre kommer att betala ut skadeersättning för angrepp av silverfisk, och dessutom kommer att skriva om sina försäkringsvillkor så att denna typ av skador undantas. 

Dagens rättspraxis när det gäller angrepp av långsprötad silverfisk bygger på antagandet att värdet kan sjunka om insekten förekommer i en fastighet.

Protector säger nu att silverfisken inte utgör någon fara för vare sig människor, djur eller byggnader, och att man därför från och med nu inte kommer att betala ut någon särskild skadeersättning för angrepp av insekten.

– Långsprötad silverfisk sprids lätt och finns i dag i så många norska offentliga byggnader, skolor, förskolor, kontorsbyggnader, hotell, bostäder med mera, att den enligt Protectors åsikt måste anses som normalt hemmahörande i den norska innemiljön på motsvarande sätt som andra insekter, skriver Protector i ett pressmeddelande i dag.

Enligt Protector går det heller inte att hävda att förekomsten av insekten orsakar någon värdeminskning på en bostadsfastighet.

Långsprötad silverfisk –  Ctenolepisma longicaudata – är något större än vanlig silverfisk och kan bli upp till 2 cm lång. Den observerades för första gången i Skandinavien år 2013 och skiljer sig från den vanliga silverfisken bland annat genom att den gärna lever i torra miljöer inomhus.

17 oktober, 2018
Gunnar Loxdal