Collectum varnar för dyr pensionsflytt på öppna marknaden

Det kan bli dyrt att flytta pensioner på öppna marknaden, det vill säga pensioner som inte är upphandlade via kollektivavtal. Collectum har undersökt flyttkostnaderna och konstaterar att det kan kosta så mycket som 30 000 kronor att flytta 1 miljon kronor i tjänstepensionskapital. 

Collectums beräkningar baseras på uppgifter om flyttavgifter från Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Mot pensionsförsäkringar på öppna marknaden ställer Collectum de upphandlade försäkringarna inom ITP där det aldrig kostar mer än 400 kronor att flytta pensionspengar oavsett storleken på kapitalet.

– Att flytta sin tjänstepension till ett annat bolag är ofta en dyr affär ute på den öppna marknaden. Inom tjänstepensionen ITP har vi sett till att det aldrig kostar mer än några hundralappar att flytta sitt sparkapital mellan de upphandlade bolagen, säger Tomas Carlsson, Collectums pensionsexpert, i en kommentar.

– Höga flyttavgifter skapar inlåsningseffekter för den som aktivt vill påverka hur kapitalet placeras. Inom tjänstepensionen ITP har vi sedan länge säkerställt att den sparare som vill välja ett nytt bolag inte ska möta några hinder.

Här hittar du Collectums beräkningar, där man har valt att inte skriva ut vilka bolag som finns med i jämförelsen.

13 november, 2018
Gunnar Loxdal