36 miljoner kronor saknas i konkursen efter Aspis Liv

Bristen i konkursboet för Aspis Liv Försäkrings AB uppgår till 36,4 miljoner kronor. Det framgår av bolagets förvaltarberättelse som nu lämnats in av konkursförvaltarna till tingsrätten i Norrköping. 

Aspis Liv försattes i konkurs den 25 maj i år, sedan bolaget förlorat en tvist där bolaget riktat krav mot företagets tidigare VD Jan Paju och företrädaren Alexandros Antzoulides. Bolaget hade då varit i likvidation sedan 2010, och konkursen begärde av likvidatorerna Robert Wikholm och Fabian Ekeblad. Konkursförvaltare är advokat Jonas Premfors vid DLA Pipers advokatbyrå.

Nu har förvaltarberättelsen lämnats in till Norrköpings tingsrätt. Av den framgår att bristen i konkursen uppgår till 36,4 miljoner kronor. Tillgångarna i boet uppgår enligt förvaltarberättelsen till 1,4 miljoner kronor. De prioriterade skulderna är på 25,0 miljoner kronor och de oprioriterade skulderna 12,8 miljoner kronor. Skulderna sägs i förvaltarberättelsen framförallt handla om återförsäkringsbolaget Swiss Re och revisionsbyrån PwC.

I förvaltarberättelsen går konkursförvaltaren igenom den sorgliga historien om hur Aspis Livs pengar försvann genom olika märkliga turer.

Förvaltaren skriver i övrigt i sin förvaltarberättelse att det inte ser ut att finnas skäl att begära återvinning i konkursen och att han inte gör någon annan bedömning av tidpunkten för obestånd än likvidatorerna. Bokföringen varit i god ordning under likvidationsperioden, enligt förvaltaren. Inte heller ser han att det skulle finnas någon anledning att kräva skadestånd från likvidatorerna på grund av att de agerat felaktigt, eller att likvidatorerna agerat mot bättre vetande när de drev processer mot bolagets tidigare företrädare.

Ägare till Aspis Liv vid konkursen var Aspis Capital (85,5 procent), Aspis Pronia General Insurance (9,5 procent) och Theodoros Anagnostopoulos (5 procent).

Här kan du som är Sak & Liv Premium-abonnent ta del av förvaltarberättelsen.

22 november, 2018
Gunnar Loxdal