”Så mycket bättre” – ny Collectumrapport om nyttan av upphandling

Collectum, PTK och Svenskt Näringsliv har tagit fram en ny rapport om effekten av de upphandlingar som har genomförts hittills av tjänstepensionsalternativ. Av rapporten ”Så mycket bättre tjänstepension – Effekten av fyra upphandlingar” framgår bland annat att fonder har blivit upp till 78 procent billigare genom upphandlingarna. För många tjänstemän kan effekten av upphandlingar vara flera tusen kronor extra i månaden som pensionär.

– Den här upphandlingen gav ännu lägre avgifter och högre kvalitet. Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den totala pensionen, så extra tusenlappar i plånboken varje månad gör stor skillnad när pensionen betalas ut, säger Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK, i en kommentar till rapporten.

De kraftigt pressade avgifterna inom tjänstepensionen ITP innebär att sparkapitalet är väsentligt större när det är dags att lämna arbetslivet.

Collectums beräkningar visar att effekterna av att upphandlingar leder till rejält mycket mer pensionspengar för de anställda. Enligt Collectums rapport handlar det om i genomsnitt 334 000 kronor mer, jämfört med motsvarande tjänstepensioner på den öppna marknaden.

– Målet med upphandlingarna är mesta möjliga pension för pengarna. Tjänstepensionen ITP är en produkt som blir bättre och bättre, utan att det kostar arbetsgivaren en krona extra, säger Ingvar Backle, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv, i sin kommentar.

Här kan du ta del av hela rapporten.

17 december, 2018
Gunnar Loxdal